Hrvatska rodilišta ukidaju zabranu pratnje na porođaju

Foto: 123RF

KBC ZAGREB (Petrova) i KBC Rijeka među prvima su ukinuli zabranu pratnje na porođaju. Ta mjera je bila na snazi zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, a sada se polako popušta.

"Nadamo se kako će i druga rodilišta slijediti njihov primjer, a uskoro očekujemo i ukidanje zabrane posjeta", kažu iz udruge Roda koja je svih ovih tjedana apelirala na resorno Ministarstvo da im se omogući rađanje uz pratnju po izboru. 

"U međuvremenu smo saznale da su još neka rodilišta od danas otvorila svoja vrata pratnjama na porodu. To su OB Pula, KB Sveti Duh, KBC Split (uz potvrdu o završenom trudničkom tečaju)", dodaju Rode te najavljuju da će svoj popis ažurirati kako im budu pristizale nove informacije.

Podsjetimo, Rode su prošloga tjedna poslale dopis Ministarstvu zdravstva u kojem su upozorile i da nije dozvoljen boravak roditelja u hospitalizirano dijete. Smatraju da je sustav buduće roditelje iznevjerio i u dijelu pripreme za porođaj i rano roditeljstvo. Zato su u ožujku pokrenule prvi e-tečaj za trudnice, koji je do sada pohađalo 2300 trudnica iz svih dijelova zemlje, a popisale su i svoje zahtjeve koje su kreirale vođene stručnim smjernicama relevantnih institucija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.