Igre koje starija i mlađa djeca mogu zajedno igrati, bez svađe i tuče

Foto: Instagram

JE LI rivalitet među braćom i sestrama prihvatljiv?

Psihoterapeutkinja za djecu i obitelj dr. Fran Walfish za Sheknows kaže da je određena doza svađa, zadirkivanja i natjecanja normalna.

Međutim, treba paziti da to ne preraste u nešto više, a to je najbolje postići razgovorom i pažljivo odabranim zajedničkim igrama.


Walfish ističe da se vrlo često kada se djeca svađaju oko nekog predmeta ili bore za premoć, zapravo bore za roditeljsko odobravanje i ljubav. Žele biti omiljeni.

"Roditelji svakom djetetu trebaju osigurati dovoljno s vremena s majkom i ocem, i to odvojeno", rekla je te preporučila uvođenje "specijalnog vremena" svakog roditelja sa svakim djetetom u dnevnu rutinu.

Svakoga posebno odvedite, primjerice, u kuhinju te s njim razgovarajte o svakodnevnim stvarima ili o nečemu što ga muči. A sa svima zajedno razgovarajte o osjećajima kao što su ljubomora, ljutnja i tuga te kako ih usmjeriti.

Ideje za kućne razvojne igre, za djecu od 2. do 4. godine

"Detektiv"

Dobra igra koju mlađa i starija djeca mogu zajedno igrati jest "detektiv". Djeca se međusobno ispituju zabavna i osobna pitanja poput toga koja im je najdraža boja, najbolji prijatelj, čega se najviše boji i slično, a roditelji nadziru igru ili se igraju s djecom.

To je odličan način za međusobno približavanje i produbljivanje odnosa, a igra može prijeći i u pravu detektivsku igru skrivanja i traženja predmeta uz pomoć detaljnih pitanja i odgovora.

Gradnja kula


Ponekad je sve što treba da prekinete svađu ili tučnjavu zadavanje zadatka na kojem će djeca morati zajedno raditi. Tu su dobrodošle aktivnosti koje podrazumijevanju konstruiranje i gradnju, poput gradnje kule ili šatora od deka i jastuka. Dopustite im da kulu imaju do navečer, kada mogu iz nje pogledati crtić ili se unutra igrati. 

Djeca protiv odraslih

Igrajte se neke timske igre za koju je potrebno dvije skupine, kao što su nogomet, košarka i slično, i to tako da igraju roditelji protiv djece. Članovi jednog tima moraju surađivati i jedan drugome vjerovati pa će se tako graditi i odnos među djecom.

Djeca su otkrila s čim se najviše vole zabavljati

Komplimenti


Ako je ruganje došlo do točke koju je teško podnijeti, uvedite korektivnu mjeru. Neka svako dijete kaže nešto lijepo o onom drugom, zbog čega ga cijeni ili u čemu je dobro. Time ćete djecu podsjetiti na to da je dobro imati brata i sestru, ali i onima koji su osjetljiviji na ruganje da se osjećaju više cijenjenima. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.