Istraživanje pokazalo kada roditelji počnu gubiti kontrolu nad djecom

Foto: Shutterstock

RODITELJI počinju gubiti kontrolu nad svojom djecom u dobi od 13 godina, pokazalo je istraživanje. Poslije godina promatranja svakog njihovog koraka, roditelji se pitaju što njihova djeca jedu, rade i s kim se druže nakon što krenu u srednju školu, donosi Mirror.

Četvero od 10 roditelja brine se zbog hrane i pića koje njihovo dijete konzumira kada nije s njima, a čak 39 posto roditelja ne zna s kim se njihovo dijete druži, što pridonosi i tome da gube kontrolu nad svojom djecom. Jedan od 10 roditelja vjeruje da je period u kojem počinju gubiti kontrolu već oko deset godina.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su njihovi strahovi opravdani jer gotovo 40 posto roditelja misli da njihova djeca jedu mnogo više slatkiša nego što su oni jeli u njihovoj dobi. Više od polovine roditelja s djecom redovito raspravlja o ishrani i svakodnevno im objašnjava koliko je važno da jedu dovoljno voća i povrća.

''S obzirom na sve veću dostupnost i izbor grickalica na tržištu, nije nikakvo iznenađenje što mnogi roditelji smatraju da djeca uživaju u brzoj hrani više nego što su oni kada su bili istog uzrasta. Kada su djeca sasvim mala, lako je znati što točno rade u svakom trenutku, s kim su, što jedu ili piju. Ali kako su sve stariji, počinju raditi ono što žele, na svoj način i teško ih je kontrolirati, posebno kada je riječ o njihovoj ishrani'', objašnjavaju autori spomenute studije.

Studija u kojoj je sudjelovalo 2000 roditelja djece u dobi od 13 do 18 godina pokazala je da čak šestero od 10 njih smatra da je izgubilo kontrolu nad djecom jer postaju samostalnija.

Drugo istraživanje koje je proveo OnePoll pokazalo je da oko 12 posto roditelja ne zna kako se njihovo dijete hrani tijekom dana. Ista studija pokazala je i da otprilike četvero od 10 roditelja smatra da je njihovo dijete već pilo alkohol, dok su zapravo podaci otkrili da je čak 44 posto tinejdžera priznalo kako je već konzumiralo alkoholna pića, piše Mirror.