Istraživanje: Roditelji nikada ne bi smjeli ignorirati ove probleme u ponašanju djece

Foto: Shutterstock

Sva djeca se povremeno loše ponašaju, a neka razviju privremene probleme s ponašanjem zbog stresa. Međutim, prema MedlinePlusu, djetetovo loše ponašanje može ukazivati na ozbiljan problem ako je ponašanje pretjerano neprijateljsko ili agresivno te ako promjena u ponašanju traje duže od šest mjeseci, tvrdi istraživačica Donna Begg.

"Još jedan indikator da vaša djeca imaju problema s ponašanjem jest kada ponašanje nije primjereno njihovoj dobi. Razumijevanje psihologije djece može pomoći roditeljima da utvrde je li ponašanje njihove djece normalno ili ne, a praćenje problema s ponašanjem može pomoći u donošenju odluke o potrazi za profesionalnom pomoći", istaknula je za YourTango. Nadovezala se na nekoliko studija te navela tri problema u ponašanju koje roditelji nikad ne bi smjeli ignorirati kod djece.

1. Loša kontrola impulsa

"Mala djeca obično su impulzivna i često imaju problema s regulacijom emocija, što je sasvim normalno. Međutim, impulzivnost i nesposobnost kontrole ljutnje kod starije djece mogu ukazivati na opozicijski prkosni poremećaj (ODD)", ističe Begg. Dodaje da prema Nacionalnoj knjižnici medicine, oko jedno od desetero djece ima ODD, koji se karakterizira ljutnjom, razdražljivošću, tantrumima i neposlušnosti.

"Ako primijetite ovo ponašanje kod svoje djece, važno je potražiti pomoć dječjeg terapeuta ili liječnika. Uzroci ODD-a mogu biti psihološki ili čak neurobiološki", napominje istraživačica.

2. Nepažnja i hiperaktivnost

"Ako vaša djeca pokazuju očite probleme s pažnjom, to može ukazivati na poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). Prema CDC-u, smatra se da ADHD pogađa oko pet posto djece u svijetu. Uzroci ovog poremećaja slabo su razumljivi, ali istraživači se slažu da je poremećaj neurološki", navodi Begg.

ADHD karakterizira nesposobnost održavanja pažnje, problemi s kontrolom vlastitog ponašanja i socijalne poteškoće. "Uz ranu terapiju koja uključuje lijekove i terapiju, djeca s ADHD-om mogu lakše usmjeriti svoju pažnju i kontrolirati impulse, što im pomaže u razvoju zdravog samopouzdanja", dodaje istraživačica.

3. Nepoštovanje

Neka djeca pokazuju nepoštovanje prema roditeljima, drugim odraslima i vršnjacima. "Nepoštovanje može značiti da vaša djeca afirmiraju svoju neovisnost ili da testiraju vaše granice. Iako je neuljudnost normalna za dijete, roditelji trebaju obeshrabriti takvo ponašanje i reagirati primjereno kako bi spriječili da postane navika", objašnjava Begg.

Ovisno o dobi djeteta i o tome što pokušava postići nepoštovanjem, roditelji mogu poduzeti nekoliko stvari.

"Mogu ignorirati dijete kako bi ga obeshrabrili od lošeg ponašanja, odmah reagirati ili modelirati što je to poštovanje. Na kraju krajeva, djeca ipak najbolje uče kroz primjer", zaključila je istraživačica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.