Istraživanje: Strogi odgoj može dovesti do depresije kod djece tijekom odrastanja

Foto: Shutterstock

AUTORITARNO roditeljstvo je oblik iznimno strogog odgoja, koji i danas slijede mnogi roditelji, unatoč sve većoj popularnosti modernih stilova koji se baziraju na nježnijim metodama.

Autoritarni roditelji su fokusirani na disciplinu i poslušnost, koju uglavnom postižu preuzimanjem kontrole nad djetetovim životom i oduzimanjem slobode djetetu. Kada djeca takvih roditelja pogriješe, oni uglavnom ne opraštaju i strogo ih kažnjavaju.

Nova studija sa Sveučilišta u Leuvenu sugerira da strog roditeljski stil može dovesti do razvoja depresije i drugih mentalnih bolesti u adolescentskoj i odrasloj dobi.

Studija je analizirala 21 adolescenta koji su opisali da su im roditelji pružali podršku i osigurali autonomiju. Oni su uspoređeni s 23 adolescenta koji su prijavili “strog odgoj”, koji uključuje, između ostalog, manipulativno ponašanje. Svi sudionici istraživanja bili su stari između 12 i 16 godina.

I druge studije došle su do sličnih zaključaka

Otkriveno je da su među 23 adolescenata iz druge skupine povećane varijacije u metilaciji. Metilacija je ključ za uključivanje ili isključivanje određenih gena. To sugerira da bi autoritarno roditeljstvo moglo biti uzrok njihovog povećanog rizika od depresije, kao i drugih mentalnih bolesti.

“Otkrili smo da strogo roditeljstvo, koje uključuje fizičko kažnjavanje i psihološku manipulaciju, može povećati predispozicije za razvoj depresije. To se ne događa u istoj mjeri među djecom koja su imala poticajan odgoj”, objasnila je glavna autorica studije, dr. Evelien Van Assche, u priopćenju za javnost.

Osim reakcije i utjecaja zbog strogog roditeljstva, istraživači su primijetili da stres također može biti faktor za više razine metilacije. I druge studije došle su do sličnih zaključaka.

Ostali utjecaji autoritarnog roditeljstva na djecu

Osim problema s mentalnim zdravljem, strog roditeljski stil može dovesti do drugih negativnih posljedica na vaše dijete. To uključuje:

  • nisko samopouzdanje,
  • poteškoće u društvenim situacijama zbog nedostatka društvenih sposobnosti,
  • agresivno ponašanje izvan kuće,
  • nemogućnost prihvaćanja neuspjeha.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.