Istraživanje tvrdi da možete predvidjeti hoćete li imati sinove ili kćeri

Foto: Pexels

AKO ste ikada zamišljali svoju buduću obitelj i pitali se hoćete li imati sinove, kćeri ili oboje, postoji jedna stvar uz pomoć koje možete naslutiti što vas čeka. Nedavna studija, koju je objavio istraživački tim sa Sveučilišta Newcastle u Engleskoj, utvrdila je da je spol djeteta rezultat očevih gena - oni s mnogo braće vjerojatnije će dobiti sina, a oni s mnogo sestara imat će kćer.

Tim iz Newcastlea analizirao je 927 obiteljskih stabala koja datiraju iz 1600. godine, nadovezujući se na ono što su znanstvenici već dugo znali o tome kako se određuje spol djeteta: da sperma nosi X ili Y kromosom i kombinira se s majčinim X kromosomom kako bi se rodila djevojčica (XX) ili dječak (XY). 

"Istraživanje obiteljskog stabla pokazalo je da se nasljeđuje i vjerojatnost da ćete imati dječaka ili djevojčicu", rekao je Corry Gellatly, znanstvenik iz tima iz Newcastlea: "Sad znamo da je vjerojatnije da će muškarci imati sinove ako imaju više braće, ali i da je vjerojatnije da će imati kćeri ako imaju više sestara. Međutim, kod žena to se jednostavno ne može predvidjeti."

Ova teorija također pomaže objasniti zašto postoji otprilike uravnotežen omjer rođenih muškaraca i žena, piše Best Life.

"Ako u populaciji ima previše muškaraca, žene će lakše pronaći partnera pa će muškarci koji imaju više kćeri prenijeti više svojih gena, što će dovesti do toga da se više žena rodi u kasnijim generacijama", objasnio je Gellatly.