Jaja i meso kao prva namirnica u dohrani vaše bebe?

Foto: 123rf

ZAŠTO ne jaja? Zašto ne meso s malo povrtne juhice?

Znate li da skoro sve što se znali o dohrani beba uopće nije točno? Prvo što nije točno jest to da je bebin želudac super osjetljiv na namirnice poput jaja! Znate li da bebe i Iranu, primjerice, dohranu počinju upravo s jajem nad čime bi se hrvatske majke još do lani, preklani, zaista zgražale. A ne moramo posegnuti čak ni toliko daleko, jer bebe u Njemačkoj, primjerice za svoj prvi obrok krute hrane najčešće dobivaju finu mesnu juhicu. S mesom, naravno!

Danas su na snazi skroz nova pravila o dohrani dojenčadi koja kažu točno ovako - dajte svojoj bebi što god hoćete, nešto što je tipično za podneblje u kojem živite. Nešto što će biti sastavni dio bebinih kasnijih prehrambenih navika. To može biti voće ili povrće, na to su Hrvati manje više navikli, no to stvarno nisu jedine dozvoljene "prve" namirnice! Zapravo, ne postoji pravilo koje kaže ovo mora biti prva namirnica. Danas je sve drugačije", zaključila je Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh., klinička nutricionistica, Klinike za dječje bolesti Zagreb s kojom smo porazgovarali o ovoj vrlo opsežnoj temi.

Sve se promijenilo otkako su objavljene dvije velike studije nama eminentnih institucija - Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog društva za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu koje istovjetno savjetuju roditeljima - dohrana vaše bebe može početi u dobi od šest mjeseci namirnicama koje su svojstvene vašem podneblju i prehrambenim navikama u obitelji.
"Nekada se stvarno smatralo da je dječji organizam jako osjetljiv, no nije, on je prije svega prilagodljiv te jako dobro osposobljen za preživljavanje. Uostalom, ako samo pogledamo različite navike dohrane u svijetu vidjet ćemo upravo to - bebe su svugdje u svijetu iste, a hrane se nekad posve različitim namirnicama. Zaključak? - Bebe mogu jesti (skoro) sve pa im i prva namirnica može biti različita od onih koje su godinama bile uvriježene u našim tablicama dohrane.
Kod nas se uglavnom počinje voćem ili povrćem. Jabukama, mrkvama, korabicama i to može i dalje biti smjernicama roditeljima, posebno zato što je voće i povrće odličan izvor vlakana, topivih u vodi, što je super jer će omekšati bebinu stolicu i pomoći joj da se lakše privikne na uvođenje krute hrane. Ali zato to ne mora nužno biti jabuka ili kruška. Sezonsko je voće najbolji izbor, a barem sada naše tržište ne oskudijeva. Breskve, šljive, marelice, trešnje... blitva, tikvica... birajte! Nećete s ničim pogriješiti. Čak ni mahunarke nisu zabranjene, iako, hajde, možda ne baš za prvu namirnicu.



A ako vam je dilema kupovna kašica ili voće/povrće, izbor bi uvijek biti na prirodi. Mnoge mame boje se kemikalija s kojima se ono šprica, no zato je bebama najbolje dati voćku koja je dobro tretirana, odnosno oprana, oguljena, čak malo i prokuhana. Zato se nikada nemojte bojati ni ako posegnete za voćkom koja nije tradicionalno naša, koja je na naše tržište stigla dugim putem, brodovima, poput avokada, samo neka tretman bude isti i bez bojazni je možete dati svojoj bebi.
Uostalom, mnogi rade famu oko špricanog voća i povrća pa zato više vjeruju kupovnim kašicama, ali bananu recimo vole dati svojoj bebi. A baš su banane jedne od "opasnijih" jer svi mi jako dobro znamo kako banane brzo dozrijevaju kada ih kupimo, a zamislite onda kako ih se treba očuvati da uopće stignu do nas. Svaka banana koja je ubrana na plantaži tamo negdje u Aziji treba proći stotinu ruku i skladišta i zato su tretirane s ogromnom količinom kemikalija plus što na sebi još imaju i čitav niz bakterija od prljavih ruku i skladišta. A opet, mnogi o tome ne razmišljaju kada je ogule i daju bebi da jede. Zato je danas totalno nevažno govorimo li o našoj domaćoj breskvi ili mangu, avokadu.



Jer ako se dobro opere u vrućoj vodi, oguli ili malo prokuha, svaka će namirnica biti dobra. Uostalom, laganim opkuhavanjem namirnica neće izgubiti vrijedne nutrijente, a bit će bolje probavljive vašoj bebi. Posebno ako pričamo o namirnicama koje su bogate zdravim vlaknima.

Ovo je samo jedan dio priče o novim pravilima prehrane te ćemo super vrijedne savjete nutricionistice Tene Niseteo objaviti u još nekoliko nastavaka.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.