Jako je jednostavno, vježbajte finu motoriku kod kuće!

Foto: Pinterest
 
MNOGA djeca imaju problema s razvojem fine motorike. No, nije to nikakva znanost, pa se uz samo malo truda vježbom može usavršiti. Ne treba kupovati različite igre jer u svom domu sigurno imate različite materijale za takvu vrstu vježbe. Malo mašte i svaka vježba se može pretvoriti u igru.
 
Fina motorika je sposobnost da se rade precizni sitni pokreti rukom, te koordiniranost između prstiju i očiju. Počevši od druge godine potrebno je djeci pružiti mogućnost za razvoj fine motorike, kao i njen poticaj.
 
Fina motorika predstavlja skup radnji koje angažiraju male skupine mišića i zahtijevaju dobru koordiniranost djelovanja pojedinih skupina moždanih stanica. U postotku je najveći broj stanica kore velikog mozga koje su zadužene za motoriku zadužen za radnje koje obavljaju prsti.
Ponekad se dogodi da dijete zbog poteškoća u finoj motorici izbjegava određene radnje – npr. ne voli crtati i pisati, neuredno popunjava bojanku, ružno i sporo piše. Često se ovaj znak ne prepozna dovoljno rano, tumači se krivo da dijete nema sklonost za određene fine radnje te se one zapostavljaju. Dolaskom u školu, gdje je normirana brzina i urednost pisanja, dijete se može suočiti sa problemima. Stoga treba obratiti pozornost na navedene sposobnosti i u slučaju sumnje treba upozoriti liječnika kako bi se pravovremeno započelo liječenje. 
 
Da bi djeca uopće htjela  vježbati  i savladati neke nove vještine zadaci bi trebali biti zasnovani na njihovim interesima. Evo primjera  aktivnosti koji su za djecu samo igra sa štipalicama a kroz njih će vježbati preciznost.
 
Uz ovu igru dijete će izvježbati stisak i preciznost prstiju. Velike kocke su odlične za postavljanje štipalica a ima ih skoro svako dijete. Ukoliko imate kocke i štipaljke istih boja igra može biti još zanimljivija, dovoljno je da dijete dobije zadatak da uklopi boje štipalica i kocki.
 
 
 
Postavljajući štipalice napravite pravog dinosaurusa. Vrlo slično možete napraviti  još neke životinje kao što su paun, jež, glava lava ili smislite neku životinju koja je zanimljiva vašem djetetu.
 
 
Aktivnost hvatanja sitnih predmeta štipalicama vrlo je kompleksna za dječje ruke. Možete se poigrati pamučnim lopticama ali i papirićima.
.
 

 

 
Razvoju fine motorike također jako pomažu igre koje uključuju crtanje. Naprimjer što brže crtati kvadratiće ili kružiće.

Predložite djetetu da crta prstom na pladnju s prosutim zrncima riže, šećera, brašna i slično.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.