Jedna metoda roditeljstva može djecu učiniti antisocijalnom. Evo koja

Foto: Pexels

PREMA novoj studiji objavljenoj u časopisu Američke akademije za dječju i adolescentnu psihijatriju, način na koji odgajamo svoje dijete može uzrokovati da ono bude više asocijalno i agresivno te da pokazuje više takozvanih "neemocionalnih" osobina kao što je nedostatak empatije ili morala. Ovo je mnogo češća pojava kod djece koju odgajaju roditelji koji su stroži i manje njegujući.

''To nije nikakvo iznenađenje'', kaže Judith Malinowski, klinička supervizorica u Ascension Eastwood Behavioral Healthu. ''Ali to može biti slučaj s djecom koju odgajaju roditelji koji su prestrogi ili previše pasivni. Ono što ja otkrivam je ono što može biti jednako teško za dijete kada je njegov roditelj vrlo pasivan, a dijete je zapravo zaduženo za obitelj. U bilo kojoj od krajnosti, završit ćete s mladom osobom koja je vrlo antisocijalna."

Kako objašnjava Malinowski, ako je roditelj nešto agresivniji u odgoju, djeca se ne osjećaju dobro, pa čak ni voljeno, zbog čega su sklona izbjegavati društvo te se ponašati antisocijalno.

Istraživači sa Sveučilišta u Pennsylvaniji i Sveučilišta u Michiganu promatrali su 227 parova jednojajčanih blizanaca, odnosno 454 djece u dobi od šest do 11 godina, kako bi bolje razumjeli jesu li stilovi roditeljstva odigrali određenu ulogu u djetetovom emocionalnom razvoju.

Roditelji uključeni u studiju ispunili su upitnike o svom kućnom okruženju, a također su zamoljeni da ocijene 24 izjave uključujući "često gubim živce zbog svog djeteta" i "moje dijete zna da ga volim".

Po završetku istraživanja znanstvenici su zaključili kako su djeca koju su roditelji odgajali u takozvanom strogom roditeljstvu imala mnogo veću vjerojatnost da će biti asocijalna i pokazivati ​​nedostatak empatije od one koja nisu.

"Razvojno, djeca su vrlo egocentrična, misle da se svijet doslovno vrti oko njih. Kada se roditelji prema njima ponašaju na određeni način, to ih može učiniti vrlo zbunjenima, a kada uđu u stanje zbunjenosti, najčešće se zatvaraju u sebe'', kaže Malinowski.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.