Kad se treba zabrinuti ako dijete ne želi jesti?

Foto: Instagram
 
DJECA vrtićkog uzrasta često imaju periode u kojima vrlo malo jedu.
 
Iako nije neuobičajeno ni za školsku dob, majke se puno više brinu kada se to dogodi kod manje djece. Pritom roditelji vrlo često zaboravljaju da se dnevne potrebe djece i odraslih bitno razlikuju.
 
Osim same smanjene potrebe za hranom, mališani vrtićkog uzrasta često zbog zaigranosti nemaju vremena jesti. Sjediti za stolom i u miru pojesti obrok, osobito ako na tanjuru nije neka omiljena nezdrava hrana, uvijek je poprilično dosadno nasuprot zabavne igre i trčanja uokolo. 
Vrlo je važno da ne pokleknete pred djetetovim odbijanjem obroka, osobito ako odbija samo zdravu hranu. Bez brige, dijete neće umrijeti od gladi, štoviše, kada bude gladno sigurno će pristati pojesti varivo ili povrće u svim oblicima. 
 
Ako dopustite djetetu da jede čokoladu ili čipseve, kao zamjenu za zdravi ručak koji odbija, započeli ste dugotrajnu borbu koju ste većim dijelom sami skrivili. Svjesni ste da nezdrava hrana smije biti prisutna u djetetovoj prehrani samo jednom ili dvaput tjedno, a ako na prvo djetetovo odbijanje hrane "na žlicu", vi djetetu dopustite da ipak pojede čokoladu, ono će naravno vjerovati da će to svaki dan upaliti i nastaviti sa svojim odbijanje zdrave hrane.
 
Ako ipak, kada dijete ne želi ručati to smireno prihvatite, bez da dijete nekoliko puta nudite ili ga čak molite da jede, a ne dopustite mu da jede nezdravu hranu, djetetu će biti jasno da će ostati gladno ako ne pojede ono što je na tanjuru.
 
Što više pritiska stvarate kod djeteta, ono će više odbijati hranu. Umjesto toga, nudite djetetu manje hrane, ali isključivo zdrave. Naravno, budite dobar primjer svom djetetu i ne posežite za nezdravim namirnicama. Barem dok je dijete kod kuće. Uvijek neka na stolu budu zdrave grickalice poput orašastih plodova, štapića mrkve ili narezane jabuke.
 
Određena disciplina ipak mora imati granice. Ako dijete doista ne voli samo nekoliko namirnica, ne tjerajte ga na to. Ima dovoljno vrsta voća i povrća koje će uspješno djetetu nadoknaditi sve potrebe za vitaminima. Na kraju, nitko od nas ne jede apsolutno sve. Ako dijete primijeti da doista uvažavate njegove (realne) želje, stanje će se sigurno popraviti.
 
Zapamtite, normalan rast i razvoj vrlo je mjerljiv, a on je ujedno najbolji pokazatelj adekvatne prehrane. Ako vaše dijete nema teškoća u razvoju, a dobiva na težini sukladno djetetovoj dobi, ono jede sasvim dovoljno. Sjećate se skokova u razvoju kada je dijete bilo vrlo maleno? Tada se skok u većoj potrebi za hranom mnogo više osjećao, no skokovi u razvoju traju još uvijek. Ako je dijete prošli tjedan jelo mnogo, a sada je odjednom prestalo, to je tako jer je djetetov organizam tako tražio. Ako se radi o djetetovim mušicama, to ćete vidjeti kroz dan-dva.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.