Kada trebate početi piti prenatalne vitamine? Ranije nego što mislite

Foto: 123RF

PUNO je ograničenja za lijekove i dodatke koje možete koristiti tijekom trudnoće - ali prenatalni vitamini nisu samo dopušteni, već se preporučuju.

Dobar prenatal može vam pomoći očuvati vaše zdravlje i zdravlje vaše rastuće bebe, osiguravajući da oboje dobivate sve hranjive sastojke koji su vam potrebni da lagano prođete kroz tih 9 mjeseci. Međutim, ako su ti prenatalni vitamini namijenjeni za vas i bebu, zašto toliko mnogo zdravstvenih radnika govori ženama da ih počnu uzimati prije trudnoće? Je li to sigurno učiniti?

Kada biste trebali početi uzimati prenatalne vitamine?

Na ovo pitanje postoje dva odgovora, ali niti jedan ne uključuje čekanje do vašeg prvog ultrazvuka u prvom tromjesečju.

Kad odlučite pokušati zatrudnjeti

Spremni ste zasnovati obitelj? Uz zakazivanje posjeta ginekologu, prekidanje korištenja kontracepcije i odbacivanje nezdravih navika poput pušenja, trebali biste početi uzimati i prenatalne vitamine. Ne možete predvidjeti koliko će vam trebati da zatrudnite - to mogu biti tjedni ili mjeseci - i nećete znati jeste li uspjeli sve dok ne prođe nekoliko tjedana nakon začeća. No, prenatalni vitamini važan su dio brige o začeću.

Čim saznate da ste trudni

Ako već ne uzimate prenatalne vitamine, trebali biste započeti čim kućnim testom potvrdite trudnoću.

Zašto ih uzimati prije nego što ste uopće trudni?

Evo odgovora: Trudnoća crpi vaše zalihe zbog čega možete osjećati mučnine, biti iscrpljeni, neraspoloženi, plačljivi pa čak i zaboravljivi.

Vaša beba dobiva sve hranjive sastojke izravno od vas, tako da tijekom trudnoće lako možete biti u deficitu s važnim vitaminima i mineralima. Razmislite o tome kao o stvaranju rezerve: ako imate više nego dovoljno vitamina i hranjivih sastojaka koji su vam potrebni za napredovanje trudnoće, tada si možete priuštiti dijeljenje tih vitamina i hranjivih sastojaka s bebom dok ona raste, piše Healthline.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.