Kako bebe vide svijet?

Foto: 123rf

DOLAZAK djeteta na svijet nije samo šok i velika promjena za roditelje, nego i za bebu.

Svijet izvan maternice vjerojatno im je začudan i pomalo zastrašujuć. Roditelji se, nakon rođenja djeteta, uglavnom fokusiraju na to da dijete ima sve što mu je potrebno, na uspostavu pravilnog ritma spavanja i hranjenja. Međutim, zaboravljaju na promjenu koje dijete doživljava: u maternici mu je uvijek bilo savršeno, bilo je na toplom i uvijek sito, a vani ima toliko različitih mirisa, temperatura, stanja, osjetila i potreba. Više ništa nije stalno i to je pravi šok za njihov sustav.

Prvi mjesec


Prvih 12 tjedana bebina života često se nazivaju i "četvrtim tromjesečjem" jer je dijete još uvijek u mnogo čemu nalik na dijete u maternici. Stoga majka dijete treba držati blizu sebe, smiješiti mu se i komunicirati s njim. Bebe tijekom prva dva tjedna života vide samo ono što im je pred nosom, na nekoliko centimetara udaljenosti. Prepoznaje svjetlost, oblike i pokrete, ali je slika poprilično mutna.

Bebe vide oko 30 centimetara pa je vrlo važno da upoznaju vaše lice tako što ste im blizu. Tijekom prvog mjeseca često svako oko gleda u svoju stranu, što je posve normalno. U sljedećih će se nekoliko tjedana oči uspjeti "dogovoriti" i usmjeriti pogled u jednom smjeru.

Od drugog do trećeg mjeseca

Tijekom drugog i trećeg mjeseca života djetetov se vid popravlja. To je idealno vrijeme za uvođenje igračaka u raznim jarkim bojama. Naime, bebe od rođenja raspoznaju boje, ali samo kontrastne. S vremenom se ta vještina poboljšava pa je u stanju prepoznavati i boje sličnih nijansi (ljubičasta i plava, žuta i narančasta).



Od četvrtog do šestog mjeseca


Od četvrtog do šestog mjeseca djeca počinju bolje doživljavati svoje tijelo, a napreduje i koordinacija pa počinju hvatati predmete koje vide. Gledaju ruke te shvaćaju kako mogu kontrolirati pokrete. Uskoro se razvijaju i profinjenija koordinacija te oštriji vid pa beba počinje primjećivati i posezati i za sitnim predmetima. Počinje shvaćati da predmeti postoje i ako ih ne vidi pa uživa u igri "gdje je beba?" (prekrijete joj oči gazom ili malim ručnikom, beba ga makne i razveseli se što vas opet vidi).

Od sedmog mjeseca

U sedmom mjesecu dijete već jasno vidi sve što se događa u okolini, ali ne i na velikoj udaljenosti jer joj to jednostavno nije potrebno. Do kraja prve godine moći će prepoznavati predmete i ljude s udaljenosti od nekoliko desetaka metara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.