Kako pomoći bolesnom djetetu kod kuće?

Foto: 123RF

PRIJE SVEGA, uvijek se trebate konzultirati s vašim liječnikom ako sumnjate u bilo kakvu bolest kod djeteta, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako da se ponašate ako dijete ima potvrđenu neku od ovih infekcija te kako mu možete pomoći kod kuće.
 
Hepatitis A
 
Bolest prljavih ruku najčešće prolazi bez posljedica. Možete ju prepoznati po gubitku apatita, obojenosti bjeloočnica i kože u žuto.
 
Prilikom liječenja hepatitisa A iz prehrane morate izbaciti meso jer je puno proteina, a uvesti hranu bogatu ugljikohidratima. Djeci dajte što više kuhane hrane i što manje pržene. Za liječenje hepatitisa A posebnu vrijednost ima ječam. 
 
Zglobovi
 
Ublažavanje bolova u zglobovima postiže se stavljanjem platnene tkanine na bolno mjesto, prethodno natopljene jabučnim octom. Preko njih se stavlja suha krpa. Poželjeno je da dijete uz svaki obrok popije čašu vode u kojoj je razmućeno 10 žličica jabučnog octa.
 
Crijevne infekcije
 
Najčešće su izazvane salmonelom ili virusima. Kod djeteta izazivaju osjećaj nadutosti, bol u trbuhu i proljev. Iako roditelji u ovim slučajevima djeci često uvode dijetu, to je kako upozoravaju stručnjaci totalno pogrešno jer dijete zbog nje postaje iscrpljeno i neuhranjeno. Tako gubi imunitet i postaje podložno svim vrstama infekcija. Zbog toga treba nakon svake stolice piti onoliko vode koliko ono to želi. Iz jelovnika mu izbacite samo slatkiše i mlijeko.
 
Angina
 
Djetetu dajte puno tekućine, a također će vam pomoći i oblozi od meda. Međutim, ako upala i bol ne prođu u roku 24 sata, dijete obavezno odvedite doktoru da mu uzme bris i provjeri ima li streptokok. Ovo je vrlo važno jer nepravilno liječena angina može izazvati komplikacije na koži, u zglobovima, srcu i bubrezima. U tom slučaju angina se mora energično liječiti antibioticima.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.