Kako djeci objasniti da pušenje nije cool? Evo nekoliko savjeta

Foto: Pexels

Mnogim je mladima pušenje cool. No sada su, osim običnih cigareta, popularne i e-cigarete te jednokratne e-cigarete. Ovi uređaji sadrže različite razine nikotina, a postoje razni okusi poput manga, jagode, energetskog pića i slično.

No većina tinejdžera vjeruje da ovakve e-cigarete nisu štetne kao obične. Zdravstvena edukatorica Safala Shroff podijelila je nekoliko savjeta za roditelje kako bi mogli spriječiti svoju djecu da puše.

Educirajte se

Kako biste razgovarali s tinejdžerima o pušenju, roditelji se prvo moraju educirati o duhanu, nikotinu i alternativama duhanu koje tinejdžeri danas koriste. Nikotin je, bez obzira na izvor, opasan, objašnjava Shroff za The Times of India.

Posebno je štetan za adolescente jer utječe na razvoj mozga, remeti neuralne sklopove koji kontroliraju pažnju i učenje te povećava sklonost ovisnosti, anksioznosti i depresiji. Iako je pušenje e-cigareta ili "vaping" danas rašireno među tinejdžerima, mnogi roditelji nisu potpuno informirani o tim proizvodima.

Vape ili e-cigarete su uređaji na baterije koji zagrijavaju tekućinu u aerosol koji se udiše u pluća. Ovi uređaji mogu izgledati poput cigareta ili svakodnevnih predmeta, kao što su olovke ili flomasteri. Neke e-cigarete se mogu puniti, a neke su jednokratne.

Razgovarajte

Roditelji trebaju pronaći pravi trenutak ili biti spontani kada žele razgovarati s djecom o pušenju. Važno je započeti razgovor čim prije. Djeca od pet godina mogu postavljati pitanja o pušenju ako su vidjela nekoga s cigaretom.

Ako su roditelji pušači, izazovno je voditi razgovor kako biste ih obeshrabrili od pušenja, ali uvijek pomaže biti primjer. Stoga je važno razmisliti o prestanku.

Podijelite iskustva

Djeca neće biti toliko sklona pušenju ako znaju da njihovi roditelji to ne odobravaju. Možemo im ispričati o obitelji ili prijateljima koji su patili od zdravstvenih problema povezanih s pušenjem. Važno je da s djecom razgovaramo kad god nam se pruži prilika.

Najbolja stvar koju možemo učiniti kako bismo smanjili rizik jest pripremiti svoju djecu da se odupru pritisku vršnjaka, govoreći "ne" kada im se ponudi cigareta.

Ne osuđujte

Ležeran razgovor možemo započeti pitajući svoje tinejdžere jesu li probali pušiti ili puši li netko od njihovih prijatelja. Želimo potaknuti razgovor, ne ga izbjegavati. Ne smijemo zvučati osuđujuće ni dramatizirati.

Čak i ako mislimo da naša djeca ne puše, svejedno o tome trebamo razgovarati. Možemo navesti kratkoročne i dugoročne rizike pušenja. Ključno je da roditelji ostanu mirni, postavljaju otvorena pitanja i održavaju razgovor pozitivnim.

Pušenje e-cigareta

Tinejdžeri često tvrde da je vaping sigurniji od pušenja. To može biti istina za one koji pokušavaju smanjiti pušenje, ali isto ne vrijedi za dječja pluća koja će biti pogođena kemikalijama.

Neka djeca vjeruju da je to samo aromatizirana para i da nema štetnih učinaka na tijelo. U tom im slučaju možemo pokazati neka istraživanja ili dokaze koji potvrđuju da su e-cigarete jednako loše kao i obične. Važno je ne izbjegavati ovaj razgovor.