Kako djeci objasniti smrt bake i djeda

Foto: EPA

GUBITAK bake i djeda može biti vrlo traumatično razdoblje za svaku obitelj, ali posebno za djecu, koja možda još ne razumiju što se događa oko njih. Prema psihologinji dr. Shannon Curry, djeca od druge godine mogu otkriti promjenu u obiteljskoj dinamici.

"Djetetova sposobnost da se nosi sa smrću voljene osobe i da je razumije uvelike ovisi o tome koliko jasno i smireno njihov roditelj prezentira vijest", kaže Curry za Today.

Prema psihologinji, u redu je pred djetetom pokazati suze, ali ne i dopustiti da vas preplave emocije.

"Ako djetetu dopustite da vidi vašu tugu, to je dobra poduka o emocionalnoj svijesti i suočavanju, a dijete istovremeno pripremate za tugu kojoj će možda svjedočiti u nadolazećim danima, tjednima i mjesecima", istaknula je.

Kako djeci objasniti smrt

Curry savjetuje što bi trebalo reći djetetu koje je u početku zabrinuto zbog tuge roditelja.

"Mama je trenutno tužna i plače jer se poslije toga osjeća puno bolje", jedna je od rečenica kojima bi se mogli poslužiti, prema psihologinji, koja objašnjava da većina roditelja brine što treba, a što ne treba reći o smrti voljene osobe.

"Roditelji trebaju biti iskreni, jasni i jezgroviti. Bez obzira na dob djeteta, pripremite se na tako važan razgovor i zamolite dijete da prestane raditi što god da radi i da sjedne s vama", savjetuje Curry te daje nekoliko savjeta koji će pomoći roditeljima da djeci objasne gubitak bake i djeda.

1. Govorite polako

Kad govorimo o teškim temama, skloni smo brzo pričati. 

"Za malo dijete to može biti posebno problematično jer će teže razumjeti što se događa. Usporite govor i radite pauze u trajanju od tri do pet sekundi između rečenica, dajući djetetu vremena da usvoji informacije", kaže.

2. Iskreno odgovarajte na pitanja

Mala djeca razmišljaju u konkretnim i doslovnim terminima. Zato Curry ističe da bi riječi poput "djed je zaspao" ili "izgubili smo baku" mogle zbuniti i preplašiti dijete, koje možda neće shvatiti zašto je nečiji odlazak na spavanje sve toliko rastužio.

3. Koristite jezik primjeren dobi

U razgovoru s djetetom budite što precizniji kako biste spriječili potencijalne nesporazume. Jasno recite što se dogodilo. Kao primjer Curry navodi: "Djed je bio u bolnici jer je bio jako bolestan. Liječnici su mu pokušali pomoći, ali bolest se pogoršala, sve teže je disao i unatoč naporima doktora je umro."

4. Pozabavite se strahom

Saznanje o smrti bake i djeda može zaokupiti djetetove misli i ono se može početi bojati da će mu smrt uzeti i roditelje.

"I ovdje je ključan iskren i umirujući odgovor. Na primjer, možete reći djetetu da većina ljudi ne umire dok ne ostare", predlaže dr. Curry.

Kao i kod odraslih, ni kod djece ne postoji ispravan ili pogrešan način tugovanja.

"Pristupite procesu tugovanja djeteta iskreno i prihvatite načine na koje se nosi s tom temom. Tako ćete mu pomoći da takva iskustva shvati kao neizbježne aspekte života kojima mogu upravljati dok se raduju budućnosti", zaključila je.