Kako djetetu olakšati odlazak iz parka? Evo što savjetuje psihologinja

Foto: Shutterstock

ODLAZAK iz parka većini djece zna biti vrlo traumatično iskustvo, ali vrlo često i roditeljima koji u tim slučajevima ne znaju kako najbolje postupiti i izbjeći tantrume ili suze. Kako objašnjava psihologinja Erin Leyba za Psychology Today, roditelji mogu napraviti nekoliko stvari kako bi znatno olakšali djetetu odlazak iz parka.

Kao prvo, savjetuje kako je važno najaviti radnju djetetu. Naprimjer, kada dolazi vrijeme odlaska kući, roditelji bi trebali na miran i staložen način dati djetetu do znanja da uskoro treba otići iz parka te da će njegovoj igri doći kraj. ''Znam da ti je lijepo, još malo pa idemo kući'', rečenica je koja će pripremiti dijete na odlazak, ali mu ipak pružiti priliku da još malo uživa u igri.

Zatim je preporučljivo, objašnjava psihologinja, dodati neki ritual pri odlasku kako bi tranzicija prošla što bezbolnije. Rečenica poput ''Reci bok parkiću, pa-pa'', često je jedan od odličnih načina koji pomaže pri odlasku. Djetetu će to postati navika i zabava, a ujedno će ga i smiriti bez da doživi tantrum jer treba otići iz parka, a vjerojatno još želi ostati.

I na kraju, Leyba savjetuje kako bi bilo dobro da roditelji daju djetetu određeni posao ili zadatak za put kući. To može uključivati biranje glazbe u automobilu pri odlasku kući, vožnju igračke u kolicima i slično. Pomaže sve što će na neki način djetetu usmjeriti pažnju na nešto drugo, savjetuje psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.