Kako olakšati djetetu s ADHD-om i ADD-om povratak u školu?

Foto: Pexels

DJECI i tinejdžerima s ADHD-om ili ADD-om ljeto može biti prijeko potrebna pauza. Početak nove školske godine često znači dodatnu tjeskobu i stres za cijelu obitelj.

Za početak, koja je razlika između ADHD-a i ADD-a?

ADHD (Attention Deficit/Hiperactivity Disorder), hiperaktivnost ili poremećaj pažnje, najčešći je neurobihevioralni poremećaj u djetinjstvu. Karakteriziraju ga hiperaktivnost, impulzivnost i nedostatak pažnje. 

ADD je poremećaj deficita pažnje, ali kod njega nema prisutne hiperaktivnosti.

Evo pet savjeta za lakši i ugodniji povratak u školu.

1. Postavite ciljeve za cijelu godinu

Ciljevi mogu biti izvršavanje zadataka, odlazak na predavanja, pripreme za školu na vrijeme, dobri izvještaji o ponašanju u školi i pravodobni odlazak u krevet. Svaka će obitelj imati svoje ciljeve, a važno je timski porazgovarati o tome, možda i nacrtati umnu mapu ciljeva i staviti je na vidljivo mjesto. Nagradite dijete i proslavite kada se ciljevi ostvare. Ključno je postaviti razumne i ostvarive ciljeve.

2. Dogovorite jutarnju i popodnevnu rutinu

Izjasnite se što želite da se taj dan ili tjedan obavi, kada ćete probuditi dijete i što ćete raditi. Kvalitetno jutro ključno je za atmosferu u nastavku dana. Izvršite sve potrebne prilagodbe, a zatim raspored stavite na mjesto gdje ga svi mogu vidjeti. Razmislite o obiteljskoj aktivnosti jednom tjedno kojom ćete proslaviti uspješan tjedan.

3. Upoznajte se s učiteljem svog djeteta

Dogovorite sastanak s učiteljem vašeg djeteta što je prije moguće. Ako vaše dijete ima poseban plan i program u školi, tada se možete sastati kako biste razgovarali o tome kako najbolje raditi na provedbi plana te tako saznati učiteljeve ciljeve. Ako škola nije svjesna poremećaja vašeg djeteta, na vama je da upozorite učitelja na to.

Saznajte kakva učitelj ima očekivanja po pitanju domaćih zadaća te se raspitajte o načinima komunikacije kako biste pratili djetetov napredak u školi. Pokazivanje interesa stvara odnos koji može pomoći vašem djetetu i olakšati mu rješavanje problema, ako se ukaže potreba.

4. Postavite raspored učenja

Sa svojim djetetom uspostavite rutinu pisanja domaće zadaće. Odlučite hoće li vaše dijete imati slobodno vrijeme prije pisanja zadaće ili nakon nje. Dogovorite u koje vrijeme treba započeti raditi domaću zadaću.

Također, usadite navike koje će pomoći vašem djetetu da se sjeti predati izvršene zadatke. Nije neobično da djeca s ADHD-om izvrše zadatke, a zatim ih zaborave predati.

5. Ubacite u raspored vrijeme za igru sa svojim djetetom

Otkrijte što se sviđa vašem djetetu. Predložite igranje neke igre, zajedničko izrađivanje nečega, čitanje priče, odlazak u šetnju, bacanje lopte ili frizbija u dvorištu ili u parku. Ovakve aktivnosti ojačat će vezu između vas. Zajedničko provođenje vremena je sjajno i donosi puno pozitivnoga u razvoju vašeg djeteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.