Kako reagirati ako vam je dijete često nesretno?

Foto: Instagram

TREBA li pustiti uplakano, očito nesretno dijete, da se ispuše, dođe k sebi ili vam nagon instinktivno kaže kako takvo dijete treba instant utjehu?

Nema roditelja koji neće reagirati na nesreću svog djeteta, ma koliko ona mala bila, ali stručnjaci ipak naglašavaju da i tu trebamo biti odmjereni i umjereni. Zato što je svatko od nas i sretan i nesretan, odnosno nemoguće je biti sretan cijelo vrijeme. Zbog toga je jako pogrešno od malena učiti djecu da bi u svakom trenutku svog života trebali biti sretni.

Kad se otarasite tog osjećaja, bit će vam lakše gledati svoje dijete katkad i nesretno, ali ako vas muči činjenica da ne znate prepoznati kad biste trebali doskočiti djetetu i malo ga usrećiti, a kada ih ostaviti na miru, možda bi najbolje bilo prisjetiti se kako je to bilo kad ste vi bili dijete. 

Jeste li i vi cijelo vrijeme bili sretni?

Niste, naravno, pa ne moraju bi ni oni, ali da ne postanu nesretni trajno i dugotrajno, od vas se očekuje da ćete ih usrećiti.

Ovako i nikako drugačije.

1. Sreća se ne kupuje, ona se daje

Svako je dijete nesretno kad ne dobije novu igračku, ali ako ćete tu nesreću kompenzirati svojim prisustvom, svojom blizinom i voljom da budete uz njih, imat će veći osmjeh nego kad bi dobili novu igračku.


2. Pomognite im pronaći prijatelja

Mnogi roditelji misle da će igračke usrećiti njihovo dijete, ali ako je dijete usamljeno, nema te igračke koja će im zagrijati srce. Čak i ako vas imaju dovoljno pored sebe pa mislite da bi zbog toga trebali biti sretni. To je zato što svima nama trebaju prijatelji pa se potrudite omogućiti im što više prilika da ih steknu.

3. Uživajte biti im roditelj

Djeca obožavaju vidjeti svoje roditelje sretne, ali ni njih neće zavarati lažni osmijeh, ako ćete se uz njih samo pretvarati da uživate u njihovu društvu. Ili stalno puhati i žaliti se kako vam je baš sve teško. To će vaše dijete također učiniti nesretnima. 

4. Pustite ih da vas nauče

Vaše životno iskustvo možda je od vas učinilo odrasle, ozbiljnije osobe, ali za odgoj sretnog djeteta morali biste se malo češće spuštati na njihovu razinu i pustiti njih da ponekad "vode". To će ih učiniti sretnijima od bilo koje vaše lekcije, pokazivanja i guranja da se nešto napravi onako kako treba.

5. Naučite ih da je sreća uvijek stvar izbora

I da svatko bira svoju sreću. Mi veliki to već znamo, a red je da što prije nauče i naša djeca. Biti sretan nema veze sa stvarima i pojavama, ima samo veze s time kako će mi gledati na nju. I hoćemo li ujutro odlučiti biti sretni ili ćemo ostati u krevetu i kukati cijeli dan.

A kad spoznaju što je prava sreća, kad nauče biti sretni, kad im date toliko malo povoda, nećete više morati brinuti oko perioda kad će biti nesretni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.