Kako sam pobijedila strah i grižnju savjesti

MAJČINO mlijeko je najbolja hrana za dojenčad ali ako iz bilo kojeg razloga nije moguća prehrana majčinim mlijekom, postoje pripravci koji zadovoljavaju prehrambene potrebe dojenčeta do navršene prve godine, a i kasnije, do navršene treće godine života.

Koliko puta sam čula utješne riječi poput ovih ali sam i dalje osjećala strah i pitala se hoću li moći dojiti i što ako ne?

Istražujući Internetom, kao što nas i većina radi, naišla sam na puno poučnih stranica i savjeta a posebno „topli“ osjećaj sam imala pregledavajući portal Zdrava Beba.

Zašto? Pa zato jer sam kao mama koja se prvi put susreće s izazovom roditeljstva naišla na jednostavan, poučan i edukativan portal koji je odgovorio na puno mojih pitanja i u konačnici riješio moje dileme i strah.

Što sam naučila?

Dojenje je najbolje za moju bebu, ali ne trebam imati strah i grižnju savjesti ako u jednom trenutku ne budem mogla dojiti. Jednostavno nekada trud i volja nisu dovoljni. Mnoge majke doje svoju djecu do godinu dana ili više. Ipak, postoje one majke koje iz različitih razloga jednostavno nisu u mogućnosti dojiti. Razlozi mogu biti različiti, od bolesti, nepodržavajuće okoline, povratka na posao, postporođajne depresije, manjka edukacije do osobnih razloga koji se nikog drugog ne tiču.

Naučila sam i osnovnu podjelu adaptiranih mliječnih pripravaka prema fazi razvoja i dobi djeteta, a koriste se još i nazivi kao što su adaptirano mlijeko, mliječna formula i razni drugi.

Sada znam da ispravno označavanje hrane propisuju regulatorne agencije pa imamo:

  • početnu hranu za dojenčad (za dojenčad od rođenja do navršenih 6 mjeseci, oznaka na pakiranju je broj 1)
  • prijelaznu hranu za dojenčad (za dojenčad od navršenih 6 mjeseci, oznaka na pakiranju je broj 2)
  • hrana za malu djecu (za djecu od navršene prve do navršene treće godine života, oznaka na pakiranju je broj 3, 4 ili kindermilijeko)

Također portal Zdrava Beba pruža korisne informacije o različitim problemima s kojima se možete susresti ali također nudi i korisne alate kao što su graf razvoja djeteta, izračun termina poroda i plodnih dana i slično.

Kako sada hranim bebu? 

Moram priznati da sam Leona dojila punih 7 mjeseci a onda sam morala uvesti dohranu adaptiranim mlijekom. Izbor mliječne formule mi je olakšalo par činjenica: 

  • Naučila sam da sve formule nisu iste i potražila onu čiji je sastav bliži majčinom mlijeku
  • Posavjetovala sam se i sa svojom pedijatricom
  • Istražila sam s kojom mliječnom formulom su mame najviše zadovoljne u mojem okruženju

Aptamil - nova generacija dojenačkih mliječnih pripravaka

Aptamil hrana za dojenčad nadahnuta je četrdesetogodišnjm istraživanjem majčinog mlijeka. 
Inspirirani majčinim mlijekom, Aptamil stručni tim kompanije NUTRICIA, s više od 500 znanstvenika, temelji svoje inovacije na više od 40 godina istraživanja majčinog mlijeka kao i na više od 120 godina iskustva u istraživanju prehrane od ranog početka života.

Aptamil 2 prikladan je za dojenčad nakon navršenih 6 mjeseci i ne može se davati novorođenčadi.. Koristi se kao nadopuna dojenju ili kao nastavak nakon početne hrane za dojenčad. Uvođenje djelomičnog hranjenja mlijekom za dojenčad može imati negativan učinak na dojenje i zato je važno što dulje dojiti vaše dijete.

Aptamil 2 prijelazna hrana za dojenčad  sadrži hranjive tvari * poput onih koji se mogu pronaći u majčinom mlijeku (*omega 3 i 6 masne kiseline).

Sadrži i HMO - oligosaharid humanog mlijeka, HMO 3'-GL dolazi iz jedinstvenog (Lactofidus®) procesa proizvodnje.

A dodatak vitamina C i D doprinosi normalnom funkcioniranju imunosnog sustava.

Važna napomena: Važno je držati se uravnotežene prehrane tijekom trudnoće i nakon poroda. WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje isključivo dojenje tijekom prvih 6 mjeseci života i nastavite dojiti što duže. Odluka o uvođenju dodatne prehrane prihvaća se samo prema savjetu medicinskih stručnjaka, na temelju pojedinačnih  potreba za rast i razvoj dojenčeta.

Želite znati više? Kliknite ovdje.  


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.