Kako uspješno pomiriti svađe među djecom?

Foto: 123rf

RODITELJI koji imaju dvoje i više djece gotovo se svakodnevno nalaze u situaciji kada požele da se njihova djeca međusobno bolje slažu. Zašto ne mogu biti najbolji prijatelji kada je toliko mala razlika među njima? Da ne govorimo o tome da su mnogi roditelji nedugo nakon prvog djeteta krenuli raditi na drugom upravo zato da prvo dijete što brže dobije društvo - prijatelja s kojim će biti čvrsto povezan cijeli život. 
 
I onda kaos - ljubomora, rivalstvo, vječne svađe, neslaganje oko svega, vječito pitanje tko je kriv, panika oko toga koga prvog utješiti i naravno, ona klasična boljka - zašto nisi dobar kao brat, zašto nisi poslušan kao sestra? I tim pitanjem kojim ih uspoređujete unatoč tome što baš to najviše mrze još više raspirujete njihovo rivalstvo. Postoji li stoga način da svojim utjecajem, svojim ponašanjem bolje povežete svoju djecu, ili ih je najbolje pustiti da sami dođu do spoznaje kako su braća i sestre nešto najvrjednije što mogu imati. Prijatelj je prijatelj, ali brat i sestra moraju biti iznad toga?!
 
Postoje zato neki mali trikovi kojima možete svojoj djeci pomoći da sami otkriju i izgrade bolji odnos s bratom ili sestrom, a postoje i neke navike koje vi kao roditelj više ne bi smjeli raditi. 
Ako ponekad ukradete trenutak s jednim djetetom, onim koje je u posljednjoj svađi bilo više povrijeđeno, nemojte ga nikada tješiti riječima kojima ćete hvaliti u odnosu na drugo dijete. "Ti si zlato moje bolji od svoje sestrice..." jer time ćete mu možda dati pozitivan kompliment no djeca nisu glupa, ona će i iz takve pohvale biti potaknuti na daljnje natjecateljsko rivalstvo. Ja sam bolji ha ha, a  ti nisi, i tako kreće novo rivalstvo. 
 
Takvim pristupom jasno dajete do znanja koga favorizirate pa makar uopće ne mislite tako.
 
Ako želite mir i slogu postavite ih kao prioritete
 
Ukoliko je situacija među vašom djecom lagano izmakla kontroli postavite nova, stroža pravila. Apsolutno zabraniti neke navike koje su ponekad možda glavni okidač svađe. Ako se vaša djeca međusobno časte pogrdnim imenima - strogo ih zabranite! 
 
Svađe su ponekad neminovne i nikada nije kasno da vi kao roditelj promijenite taktike mirenja, osmislite nešto što će biti obavezno i što će donositi mir u kući. 
 
Primjerice - kada se djeca posvađaju naredite im da naprave prijateljski krug pomirenja - neka se uhvate za ruke dok sjede na podu ili sjednu oko stola te u tom bratskom krugu na miran način izlože razloge zbog kojih je došlo do svađe. Naravno, ovisi koliko su djeca mala ili velika i koliko su te njihove svađe već uzele maha, toliko ćete i sami morati sudjelovati u ovom krugu - budite tutor i pazite da njihovo izlaganje bude bez povišenih tonova i optuživanja. 
 
Izlaganje neka počne jedno dijete na način da objasni kako se sada osjeća, zašto se tako osjeća, što želi učiniti te što želi od svog brata/sestre da ona učini. 
 
S vremenom ćete sve manje morati biti onaj koji vodi raspravu te će djeca nakon izvjesnog vremena i sama shvatiti da je bolje, manje stresno potražiti ovakvo mirno rješenje. 
 
Nama roditeljima to će uvijek biti nekakva banalna svađa no za njih je je svaka svađa jako velika stvar. Zato nikada nemojte reći nijednom od njih, ma to su gluposti oko kojih se svađate. Ne, radije im dozvolite da objasne. 


 
"Ljuta sam jer si mi uzeo moju lutku. Molim te vrati mi je." Tada na red dolazi brat koji se izjašnjava zašto je uzeo sestrinu lutku - "i ja sam se htio s njom igrati jer ti stalno uzimaš moje autiće." U toj komunikaciji vi samo šutite, neka se samo dogovore oko toga hoće li ona njemu posuditi svoju lutku ili će se izjasniti da će je dobiti nekom drugom prilikom, s obzirom da se ona sada igra s njom. 
 
Ukoliko se i na ovakav miran način ne uspiju dogovoriti tek tada vi ponudite svoje rješenje - pusti seku neka se još malo odigra sa svojom lutkom te kada prestane neka ti je ona da da se i ti malo poigraš. Nakon igre je obavezno vrati seki. Može? 
 
U globalu, takve situacije najčešće i izgledaju upravo ovako, i rješenje da seka nakon igre posudi malo lutku bratu uvijek nekako i bude takvo, no tek nakon burne svađe, groznih imena i puno vike i plakanja. 
 
Djeca reagiraju burno i najčešće u tom trenutku ne znaju kako riješiti problem osim vikom i otimanjem pa je zato uspostavljanje ovakvog kruga pomirenja odlično rješenje da djeca dobiju koju minutu da se prije rasprave ispušu. 
 
Ukoliko pak ni jedan ni drugi, čak ni na miran način ne žele popustiti, jednostavno uzmite lutku i recite da ćete je sada spremiti dok se ne dogovorite, jer je njihov odnos ipak puno važniji od lutke. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.