Kakva se kontracepcija koristila u prošlosti?

Screenshot: Youtube

ŽENE koje koriste kontracepciju kako bi spriječile neželjenu trudnoću danas se ne razlikuju mnogo od žena koje su živjele prije mnogo stoljeća. I tada su mnoge žene željele planski podizati svoju obitelj te nesmetano uživati u seksualnim odnosima, bez bojazni da će opet zatrudnjeti ili zatrudnjeti s krivim čovjekom. Nećemo biti svetice i tvrditi da žene nikada nisu bile takve, jer čemu onda kontracepcija koja je kao pojam stara vjerojatno koliko i žene same. 

Međutim, ono što nas ipak razlikuje od njih su metode koje koristimo. I ako će netko reći, ja nikada ne bih povjerovala da će mi testisi od lasice pomoći da ne zatrudnim, podsjetite se malo - svijet, kulture, narodi i znanost, svi se trude pronaći najbolje rješenje pa makar ono bilo i ovako bizarno. 

Što je najbolje, testisi od lasice privezani uz vaše tijelo tek su jedan u nizu bizarnih kontraceptivnih sredstava i metoda. 


Što mislite o ovome? 

Negdje oko 1600.-ih godina Francuskinje koje nisu htjele bebu poprilično su smrdjele po luku jer su prije odnosa pile iscijeđeni sok od luka. 
 
Drevne Grkinje su pak čvrsto vjerovale da će trudnoću spriječiti ispijanje vode koju su prije toga koristili kovači za hlađenje metala (nisu znale koliko je to toksično). 

Kanađanke su pak, barem one koje su živjele između 16. i 18. stoljeća,  redovno prikupljale testise od dabrova te ih stavljale u alkoholna pića. Vjerojatno su se pritom samo dobro napile, iako nikad nećemo zaista doznati pali li ova metoda. Osim ako netko ima želju probati. 
Ili bi vam se možda više svidjela ideja kontracepcije nečim što će fizički spriječiti spermije da uđu.

Recimo da si u maniri Europljanke s početka 19. stoljeća stavite naprstak za šivanje? Ili napravite kondom od svinjskog mjehura ili crijeva? 




Ili vam se više sviđaju moderne američke fore s nezaobilaznom Coca Colom, pa se kao mnoge Amerikanke koje su bile seksualno aktivne polovicom prošlog stoljeća, isperete unutrašnjost bocom smućkane Cole? 
I dok je u našem razvijenom svijetu danas dostupno mnogo manje više sigurnih načina kontracepcije koja mnogima pomaže u planiranju obitelji u skladu sa željama i mogućnostima, gotovo 220 milijuna žena diljem svijeta, zbog nedostupnosti kontraceptivnih sredstava, možda i danas živi i ima odnose te vjeruje da će neka njena prirodna metoda spriječiti neželjenu trudnoću. 
O razlozima nećemo raspravljati.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.