Koja je tajna odgoja uspješne djece? Mama troje djece tvrdi da ima odgovor

Foto: Pexels

ESTHER Wojcicki je edukatorica, novinarka i autorica bestselera Kako odgojiti uspješne ljude, a nedavno je otkrila da upravo ona zna odgovor na pitanje kako odgojiti uspješnu djecu. Kako donosi CNBC, ova majka tri, sada već odrasle žene, izjavila je kako je zahvaljujući svojim metodama pomogla uspjehu svojih kćeri, od kojih su dvije direktorice uspješnih tvrtki, a treća je cijenjena liječnica.

''Jedna od stvari koje nikada nisam radila, a smatram da je upravo to razlog zašto su moje kćeri izrasle u uspješne odrasle ljude jest to što sam oduvijek bila veliki protivnik takozvanog helikopter-roditeljstva. To bi značilo da nikad nisam trčala za njima niti ih pokušavala zaštititi od svega, puštala sam da uče na vlastitim greškama te tako postanu samostalne'', rekla je Wojcicki koja smatra kako je upravo helikopter-roditeljstvo najveći problem zašto većina djece u odrasloj dobi ima problema s motivacijom, karijerom i uspjehom u privatnom životu.

Što je helikopter-roditeljstvo?

Ono predstavlja poseban stil odgoja koji se temelji na kontroli i pretjeranoj zaštiti djeteta. Roditelji koji ovako odgajaju svoju djecu nastoje ih držati pod nadzorom i paze na svaki korak kako dijete ne bi napravilo ikakvu pogrešku. Sam naziv ''helikopter'' zapravo opisuje roditelja koji neprestano ''leti'' nad svojom djecom, ne dopuštajući im slobodu, odgovornost ni samostalnost u ikakvom smislu.

Ovakvu vrstu odgoja stručnjaci često opisuju kao iznimno destruktivnu te je roditeljima nikako ne preporučuju, a s njima se slaže i Wojcicki.

''Kako će vaša djeca išta naučiti ako im neprestano budete disali za vratom i ne dozvoljavali da pokušaju, pa premda i promašili? Nekad je u redu i pogriješiti, pokušat će ponovno i biti bolji u svemu što rade. Ne tvrdim sa sigurnošću da je to razlog zbog kojeg su moja djeca uspješna, ali znam da sam vjerom u njih i dopuštanjem da same ponekad pogriješe barem jednom dijelom doprinijela tome'', dodala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.