Komplimenti o fizičkom izgledu uništavaju samopouzdanje djevojčica

Foto: 123rf
 
IAKO je teško odoljeti dati kompliment tim malim princezama kada obuku novu haljinicu i glume manekenke, trebali bismo biti oprezni.
 
Iako svaki kompliment koji dajete, dajete u najboljoj namjeri, utjecaj koji oni imaju na djecu vjerojatno vam se neće svidjeti. Pogledajte samo komplimente koji dobivaju dječaci. Ti si hrabar, ti si pametan, ti brzo trčiš, ti odlično čitaš i slično. To su komplimenti koji pozitivno utječu na dijete. Reći djetetu da je lijepo, hvaliti njegove isključivo vanjske osobine potpuno je pogrešno.
 
"Izgledaš poput modela!" jesu nedužne tri riječi, no kada malo bolje razmislite shvatit ćete da je poprilično loša fraza kojom ne želite da se vaša djevojčica vodi kroz život. Upravo zato bi roditelji trebali biti oprezni kada su ovakvi komplimenti u pitanju. Ako ne zamjećujete djetetove uspjehe, ili ih barem ne pohvalite svaki put kada nešto učine dobro, a hvalite izgled u novoj haljinici zapravo gazite po svim moralnim vrijednostima kojima želite da se djeca vode.
 
Pogledajte već i same modele. Uz mnogobrojna znanja i vještine koje te osobe vjerojatno imaju, sve što znate o njima je da dobro izgledaju. Osobito u vrijeme kada je mnogo modela izloženo izgladnjivanju i narušavanju vlastitog zdravlja zbog tog posla, nije baš poželjno da svoje dijete uspoređujete s njima. 
 
Izbjegavajte tako česte klišeje iza kojih se krije praznina i počnite koristiti one koje doista nešto govore o djetetovim sposobnostima te ćete tako potaknuti djetetovo samopouzdanje i želju za napretkom u životu. 
 
Umjesto pohvala djetetovom izgledu, kosi, očima, haljini ili licu, preusmjerite to u drugom smjeru. Pohvalite dijete zbog sve boljeg čitanja, zbog brzog trčanja ili pobjede na natjecanju. Zamijetite djetetovu kreativnost, pohvalite crtež ili novu pjesmicu.
 
Dokazano je kako sve više djevojčica već od najranije dobi sreću povezuje s ljepotom i postaje opterećeno izgledom. Naravno, ne treba govoriti djetetu da je ružno, ali fokus svakako treba staviti na neke važnije ljudske osobine od samog fizičkog izgleda.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.