Kontroverzna metoda isplakivanja beba dijeli roditelje. Evo što treba znati o njoj

Foto: Shutterstock

MEĐU mnogim izazovima s kojima se roditelji suočavaju nedvojbeno najteži je naučiti dijete rasporedu spavanja. Naučiti dojenče na spavanje u određeno vrijeme može se činiti gotovo nemogućim, a svako dijete ima vlastiti obrazac buđenja i spavanja.

Roditelji često moraju isprobati više metoda kako bi uspavali dijete, a jedna od popularnih je Ferberova metoda, sustav treniranja spavanja koji je 1985. godine razvio liječnik i istraživač Richard Ferber.

Što je Ferberova metoda?

Ferberova metoda opisana je kao pristup isplakivanja djeteta koji "trenira" bebe da se same umire i zaspu. Također poznata kao ferberizacija, ova metoda se preporučuje za bebe tek od navršenih šest mjeseci.

Roditeljima koji se odluče za ovu metodu savjetuje se da stave dijete u krevet i drže se podalje tri minute te ignoriraju bilo kakav plač ili uznemirenost djeteta. Nakon tri minute mogu pogledati dijete, ali se trebaju suzdržati od fizičkog umirivanja. Zatim ponovno ostave dijete samo pet minuta. Ako dijete i dalje ne spava, roditelji ga opet mogu pogledati, bez dodirivanja. Roditeljima se savjetuje da nakon toga ulaze u sobu tek u razmacima od 10 minuta.

Pojednostavljeno, svrha Ferberove metode je natjerati dijete da zaspi i ostane spavati bez roditeljskog umirivanja.

Djeluje li Ferberova metoda?

Djeca imaju različite potrebe pa Ferberova metoda neće djelovati na sve. 2006. godine psihologinja Jodi Mindell iz Dječje bolnice u Philadelphiji otkrila je da je trening spavanja, uključujući Ferberovu metodu, povezan s pozitivnim ishodima.

Ona je objavila da je kod djece koja su prošla trening spavanja manja vjerojatnost da će se opirati spavanju ili buditi tijekom noći. To su svakako poželjni rezultati za neispavane roditelje koji žele uvesti red u živote svoje djece.

Međutim, i druge metode, koje ne uključuju isplakivanje, daju slične rezultate. Osim toga, Ferberova metoda nije preporučljiva za bebe mlađe od šest mjeseci, kao ni za djecu koja imaju veliki strah od odvajanja.

Prema Parenting Scienceu, Ferberova metoda ne savjetuje se ni za djecu koja pate od noćnih mora, poremećaja spavanja poput hrkanja ili mjesečarenja te dnevnog stresa.

Treba li isprobati Ferberovu metodu?

Roditelji bi trebali istražiti različite metode treniranja spavanja ili razgovarati sa stručnjakom kako bi odlučili što bi najbolje funkcioniralo za njih i njihovo dijete.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, preporučuje se bebe od najranije dobi podučavati razlici između dana i noći. To možete učiniti tako da osigurate da u sobi ima puno svjetla tijekom dana te koristite prigušeno svjetlo i govorite tiše kako se bliži spavanje.

"Vaša beba postupno će naučiti da je noć vrijeme kada se spava. Međutim, imajte na umu da skokovi u razvoju, rast zubića i bolesti mogu utjecati na san djeteta. Ako beba ima problema sa spavanjem ili vam je potreban dodatni savjet o uvođenju rutine, obratite se svojoj patronažnoj sestri", kažu zdravstveni stručnjaci.