Logopedinja podijelila tri savjeta koja bi mogla pomoći djetetu da progovori

Foto: Unsplash

LOGOPEDINJA Moira upozorila je na niz uobičajenih pogrešaka koje roditelji često rade dok razgovaraju sa svojom djecom, a kojima sprječavaju mališane da progovore. Na prvom mjestu apelira na roditelje da ne vrše pritisak nad djecom.

"Nemojte stalno govoriti djetetu ‘reci ovo, reci ono’. Tako povećavate pritisak i malo je vjerojatno da će dijete izgovoriti riječ koju zahtijevate. Djeca bolje uče kada su riječi kontekstualizirane i ako imaju smisla", rekla je te savjetovala roditeljima da samo nastoje upotrebljavati željenu riječ u svom svakodnevnom jeziku, umjesto da tjeraju djecu da izgovore riječ koju neprestano ponavljaju.

Na drugom mjestu predlaže roditeljima da ne govore poput beba. 

"Nemojte namjerno pogrešno artikulirati zvukove kako biste zvučali kao malo dijete. To ne pridonosi djetetovoj sposobnosti da nauči riječ i zvukove primjerene dobi."

@rooted.in.language Toddler not saying many words?? This may be why❗️🤔 #rootedinlanguage #talkingtips #toddlertalkingtips #speechtherapy #speechdelay #speechdelaytoddler #parenting #parentingtips #gentleparenting #raisingtoddlers #toddlertalking #slptips #languagedevelopment #languagedevelopmentinyoungchildren #languagedevelopmentbabies #babytalk #babytalking #firstwords #speechpathology ♬ original sound - RootedinLanguage

Na kraju kaže da roditelji trebaju prestati ponavljati samo jednu riječ koju dijete izgovori.

"Kada roditelji bebi odgovore istom riječju, razgovor završava, što znači da je interakcija gotova i dijete ne uči nove riječi. Kada dijete izgovori neku riječ, proširite verbalizaciju u punu frazu s više smislenih riječi. Dosljedno primjenjujte ova tri savjeta i gledajte kako će se jezik vašeg malog djeteta ubrzano razvijati", zaključila je.

Video je prikupio više od tri milijuna pregleda, a mnogi su rekli da planiraju isprobati njezine savjete na svojoj djeci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.