Loše vijesti za trudnice koje pate od žgaravice

Foto: 123rf

ŽGARAVICA ne samo da nije ugodan zdravstveni problem, već je zapravo jako čest u trudnoći. Gotovo da nema trudnice koja barem u jednom periodu trudnoće nije osjećala simptome žgaravice od kojih jednostavno nije mogla pobjeći. Sve što pojede doslovno izgara u području želudca i grla. 

S druge strane - puno je lijekova na tržištu koji se prodaju kao sigurni proizvodi za trudnice pa neke buduće mame posežu za njima kada više zaista ne znaju kako si pomoći. Kada ne pomaže ni banana, ni mali obroci, ni izbacivanje sve teže hrane, ma čak ako ne pomaže ni žvakanje cijelih zrnaca kave u kombinaciji s Donat Mg.

Ali, sada znanstvenici ipak pozivaju na oprez, jer kako se čini, moguće je da upravo lijekovi protiv žgaravice mogu utjecati na pojavu astme i alergija u još nerođenog djeteta. 

Do tog su zaključka došli autori studije objavljene Journal of Allergy and Clinical Immunology, a u kojoj studiji da bebe čije su majke u trudnoći uzimale lijekove protiv žgaravice čak za trećinu podložnije riziku od nastanka astme, alergija pa čak i fatalnih stanja.

Studiju je radila ekipa sa sveučilišta u Edinburghu i Tampereu u Finskoj, a koji su za svoje rezultate koristili podatke iz čak osam sličnih studija u kojima je praćeno 1,3 milijuna djece odnosno, praćena su njihova stanja nakon što su majke uzimale spomenute lijekove, a pokušali su ih dovesti u vezu s utjecajem na imunološki sustav te djece. 

"Doduše, nismo još u stanju do kraja dokazati vezu između lijekova protiv žgaravice i jesu li oni jedini koji pridonose astmi i alergijama, ili postoje još neki čimbenici koji potpomažu razvoj spomenutih zdravstvenih problema i bolesti. Istraživanje je još uvijek u početnoj fazi i svakako ćemo se potruditi dodatno istražiti i donijeti jedinstven zaključak, no zasad stoji da neka veza postoji. Zato svim trudnicama kao i ženama koje će to tek postati savjetujemo da se svakako prije uzimanja ovih lijekova posavjetuju sa svojim liječnikom. Posebno ako je moguće da se lijekovi izbjegnu te žgaravica liječi drugim metodama.", istaknula je dr. Samantha Walker, liječnica koja se bavi pitanjima astme na području Velike Britanije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.