Mali Nizozemci najsretnija su djeca na svijetu. Evo zbog čega

Foto: EPA-EFE

DJECA u Nizozemskoj smatraju se najsretnijima na svijetu, barem ako je vjerovati izvješću UNICEF-a koje je rangiralo 41 zemlju s visokim dohotkom temeljem mentalnog zdravlja djece, fizičkog zdravlja i razvoja akademskih i društvenih vještina. 

Nizozemska je u vrhu, a slijede je Danska i Norveška. Istraživači vjeruju da nekoliko razloga čini nizozemsku djecu najsretnijom na svijetu. U izvješću je jasno navedeno da su zarada, obrazovanje, stambeni i zdravstveni status zemlje neki od glavnih razloga koji zemlju čine boljim mjestom za život djece.

Asertivni roditeljski stil

Nizozemci uglavnom slijede asertivan stil roditeljstva. Slušaju svoju djecu, a u isto vrijeme komuniciraju ono što smatraju ispravnim. To pomaže smanjiti sukobe između djece i roditelja kod kuće. Asertivnost se često miješa s agresivnošću, ali te dvije stvari su proturječne. Kod asertivnog stila roditelji izražavaju svoje potrebe s poštovanjem, pokazuju empatiju kad slušaju i modeliraju integritet. To uvelike pomaže u održavanju ljubavi i topline između roditelja i djece.

Otvorena komunikacija

Dobra komunikacija ključ je jake veze. Nizozemci su otvoreni za razgovor o temama koje roditelji iz drugih zemalja ponekad smatraju tabuom. Otvorena komunikacija pomaže djeci uliti povjerenje. Od rođenja male Nizozemce uče da govore što misle. Imaju slobodu govora, vjeroispovijesti i seksualnog izražavanja. 

Obitelj je na prvom mjestu

Nizozemci cijene svoju obitelj i daju joj prednost iznad svega. Čak i ako imaju naporan raspored, nikad ne zaborave posvetiti se obitelji. Djeca redovito večeraju s roditeljima i sudjeluju u drugim aktivnostima. Majka i otac imaju jednaku ulogu u odgoju djeteta. Očevi imaju i pravo na slobodan dan za čuvanje djece. To čini nizozemske roditelje najsretnijima na svijetu, a sretni roditelji odgajaju sretnu djecu.

Nekompetitivno obrazovanje

Kada je riječ o obrazovanju, Nizozemci cijene raznolikost i uključenost. Roditelji imaju zdrav stav prema svojoj djeci i njihovoj budućnosti. Ne vrše pritisak na svoje mališane da postižu odlične ocjene. Dopuštaju im da sami odaberu svoj put i podržavaju njihove odluke. Realni su u pogledu mogućnosti svoje djece i pružaju im slobodu da istražuju svoje granice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.