Mama 18-godišnjakinje s doktoratom dijeli četiri pravila o kojima ne pregovara

Foto: Pixabay

DOROTHY Jean Tillman II je tinejdžerica iz Chicaga koja je prošle godine doktorirala na Sveučilištu Arizona State. Tada je imala samo 17 godina, a doktorat je bio najnoviji u nizu njezinih akademskih postignuća. Prvostupnica je postala s 12 godina, a magistra znanosti o okolišu postala je s 14.

Njezina mama, Jimalita Tilman, kaže da joj je kći inspiracija za sve što radi u svakodnevnom životu, a tijekom odgoja vodila se s četiri pravila o kojima nikada nije htjela pregovarati.

Dajte jasna očekivanja

Tillman je uvijek bila jasna u pogledu svojih očekivanja koja se tiču školskih obaveza i izvanškolskih aktivnosti. Na primjer, znalo se da je gledanje televizije dozvoljeno tek kada su sve domaće zadaće napisane.

"Morate biti vrlo jasni i koncizni. Ne možete funkcionirati po principu 'malo ovako, malo onako' kada imate posla s djecom, posebno s nadarenom," kaže Tillman.

Podučavajte odgovornosti i također je modelirajte

Kad je riječ o odgovornosti, roditelji mogu biti najbolji učitelji, tvrdi Tillman.

Vjerujte u svoje dijete

Tillman kaže da roditelji ne moraju biti religiozni, ali moraju vjerovati u ideju da će se sve na kraju samo od sebe riješiti.

"Bez obzira na izvor optimizma, pozitivna perspektiva koju djeca mogu pokupiti od svojih roditelja može razviti samopouzdanje", slaže se psihologinja Michele Borba za CNBC.

Izbjegavajte nepoštene usporedbe

Tillman svoju kćer nikada nije uspoređivala s drugima jer to smatra lošim za djetetovo samopoštovanje i samopouzdanje.

Nemojte koristiti tuđa postignuća kako biste motivirali svoju djecu na uspjeh i upamtite da se svako dijete razvija vlastitim tempom. Stalne usporedbe, zapravo, mogu imati negativan učinak jer se djeca osjećaju inferiorno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.