Mama dijeli znak koji je uočila na bebinoj glavi, a koji je bio simptom meningitisa

Foto: Shutterstock

Mama je podijelila uznemirujuću snimku svoje kćeri kojoj se pojavila izbočina na vrhu glave, što je bio znak potencijalno smrtonosne infekcije. S obzirom na to da je svoju kćer odmah odvela u bolnicu, djevojčica se oporavila, ali sada želi druge upozoriti da izbočena fontanela može ukazivati na meningitis.

"Primijetila sam da se fontanela moje kćeri malo podigla", prisjetila se mama za stranicu Tiny Hearts Education.

Fontanela je meka točka na glavi dojenčeta koja se nalazi na mjestu gdje se koštane ploče, koje čine lubanju, još nisu spojile.

"Odvela sam je u bolnicu i liječnici su odmah krenuli s liječenjem meningitisa. Na kraju je imala 15 napadaja", dodala je majka.

Meningitis je infekcija zaštitnih membrana koje okružuju mozak i leđnu moždinu, a može biti smrtonosna ako se brzo ne liječi. Može uzrokovati po život opasno trovanje krvi (sepsu) i rezultirati trajnim oštećenjem mozga ili živaca.

Ostali uobičajeni znakovi meningitisa mogu uključivati groznicu, hladne ruke i noge, povraćanje, pospanost, zbunjenost, razdražljivost i jaku bol u mišićima. Koža može postati blijeda s mrljama, mogu se javiti osip, jake glavobolje, napadaji i ukočen vrat.

Ako sumnjate na meningitis, odmah se javite liječniku. Nemojte čekati jer se djetetu s meningitisom ili septikemijom stanje može jako brzo pogoršati.