Mama Ines uočila je da roditelji u parkovima rade jednu stvar, a ne bi smjeli

Screenshot: TikTok

Odlazak u park uobičajena je rutina za roditelje. Aktivnosti na otvorenom pružaju djeci priliku za druženje, dok su istovremeno na svježem zraku. Ta zajednička iskustva često su dragocjeni trenuci za cijelu obitelj. No, Ines Martinović, magistra primarnog obrazovanja, edukantica integrativne tjelesno orijentirane psihoterapije i mama, primijetila je jednu stvar koju roditelji čine dok su s djecom u parku, a ne bi smjeli.

O tome je progovorila na TikToku, gdje je objavila video o metodi koju mnogi roditelji koriste kada je vrijeme za polazak iz parka.

"Vidim da roditelji, kada je vrijeme za polazak kući iz parka, a dijete to ne želi jer mu je zabavno, kažu: 'Dobro, onda ja idem sam!' To djeluje ako dijete surađuje i krene. Ali time samo plašimo dijete da ćemo ga ostaviti", rekla je.

Ines kaže da ne trebamo ostati u parku koliko god dijete želi niti ga unedogled moliti da ide kući. No, savjetuje što bi roditelji mogli učiniti umjesto da koriste prazne prijetnje.

"Prije nego što uopće odete u park, recite djetetu koji je okvirni plan. Na primjer, objasnite mu da idete nakratko u park, a onda ćete morati ići kući na ručak. Kada dođe vrijeme za odlazak kući, možete najaviti da za deset minuta trebate ići", savjetovala je.

@ines_martinovic Još nešto što nije stalo u video: Nakon uvažavanja emocija djetetu možeš ponuditi dva izbora, npr: "Želiš li da do kuće hodamo ili da skačemo kao žabe?" Možeš i osmisliti neku igru, samo je važno da ta igra ne bude distrakcija u emocijama nego da prije toga dozvoliš emociju. Poanta svega je da granice i uvažavanje emocija itekako mogu ići zajedno! :) Svi moji priručnici i edukacije te uče upravo toj "zlatnoj sredini" koja je zapravo puno jednostavnija nego što se čini jednom kad je savladaš ✨ Naručiti ih možeš porukom u DM ili na web stranici www.inesmartinovic.com.hr #foryoupage #odgoj #roditeljstvo ♬ Inspiring Emotional Piano - Metrow Ar

Tvrdi da je ključno djetetu najaviti kada krećete kako bi se ono na to pripremilo. Također, navela je nekoliko savjeta u slučaju da dijete kaže da ne želi ići.

"Prvo uvažite emocije i pokažite razumijevanje, ali održite granicu. Nakon što uvažite djetetove emocije, možete mu ponuditi dva izbora. Primjerice, možete ga pitati želi li do kuće hodati normalno ili skačući kao žaba. Možete osmisliti i neku igru. Dijete smije biti nezadovoljno, ali vi zbog toga ne trebate ostati u parku. U redu je da svejedno odete iz parka i utješite dijete ako je to potrebno", zaključila je Ines.

Pročitajte više