Mama: Izdržala sam 52-satni porođaj iako sam znala da je moj sin preminuo

KADA je Megan Stiles na rutinskom pregledu otkrila spol svog djeteta, bila je izvan sebe o sreće. Ali svega nekoliko minuta nakon što je na ekranu vidjela svog sina, dječaka Davida, njezin svijet se srušio.

Liječnici su je obavijestili da je David teško bolestan i da ima 90 posto šanse da umre. Zamolili su je da prekine trudnoću, ali je ona to odbila zaključivši da nije njezin posao "odlučivati tko će živjeti, a tko umrijeti". Dječak je idućih sedam i pol tjedana prkosio svim liječničkim prognozama i njegovo stanje je bilo stabilno. Sve do 10. kolovoza 2019. kada je Megan shvatila da više ne osjeća njegove pokrete. David je preminuo, a njegova majka je prošla kroz porođaj koji je trajao čak 52 sata, svo vrijeme znajući da na svijet donosi mrtvorođeno dijete.

Iako su njihova srca slomljena, Megan i njezin suprug Davy su odlučili podijeliti svoju priču u nadi da će njihovo tragično iskustvo pomoći da se napokon gubitak djeteta prestane smatrati tabu temom.

"Ovo je tabu za mnoge ljude. Zbog toga se osjećaju neugodno i ne vole razgovarati o tome, a ne znaju ni kako. Želim to promijeniti. Način na koji ožalošćeni roditelji govore o svom djetetu daje i drugima dozvolu da govore na isti način", rekla je ova mama.

Nažalost, Megan ovo nije prvi put da se susreće s gubitkom djeteta. Ona ima troje djece, Luku, Leland i Elliot, a prije Davidove smrti, u prosincu 2018. godine, doživjela je i spontani pobačaj.

Kada je 2019. godine saznala da je opet trudna, obuzela ju je euforija. Iako je istovremeno strahovala od pobačaja, vjerovala je da će sve biti u redu. S vremenom su se opustili i ni u najgorim noćnim morama nisu pomišljali na to da će u 20. tjednu trudnoće otkriti kako je njihovo dijete smrtno bolesno.

"Otkrili su da ima višestruke genetske abnormalnosti i stanje zvano hidrops fetalis. Neke od genetskih anomalija o kojima su nam govorili bile su hidrops fetalis, teška anemija i ograničenje protoka krvi u njegovom mozgu. Nedostajao mu je dio mozga, između ostalog imao je teški IUGR, odnosno zastoj fetalnog rasta i kardiomiopatiju", prisjetila se teških dijagnoza s kojima su se suočili.

Daljnje pretrage su sve to potvrdile te su liječnici predviđali da će njezino nerođeno dijete preminuti u idućih tjedan ili dva.

"Bila sam tako ljuta. Izašla sam iz bolnice vrišteći i kriveći liječnika koji mi je dao ovu crnu dijagnozu", opisala je Meghan te dodala kako tada nije vjerovala da su liječnici uopće dovoljno kvalificirani postaviti točnu dijagnozu. Ipak, odlučila je ostati pozitivna i nadati se najboljem.

Njezin dječak je prkosio svim liječničkim dijagnozama te je živio još sedam i pol tjedana. Iako je već rodila troje djece, ovo joj je bio prvi susret s vaginalnim porođajem.

"Budući da sam bila tek u dvadeset sedmom tjednu trudnoće, moje tijelo nije bilo spremno roditi. Moj cerviks nikako nije bio proširen ili omekšan i ništa mi nije išlo na ruku. Liječnici su napravili četiri vrste indukcija tijekom pedeset sati. Prve tri su mi izazivale intenzivne i bolne kontrakcije, ali doslovno nisu ništa napravile po pitanju grlića maternice. U osnovi, to je bilo poput lažnog porođaja s pravim kontrakcijama", prisjetila se svog iskustva te ga je opisala kao "mučno i traumatično".

Nakon porođaja su joj dječaka stavili na prsa, a kako je drugu djecu rodila carskim rezom, za nju je ovo bilo posebno iskustvo. Kako je ispričala u razgovoru za The Sun, govorila mu je kako je lijep i proučavala je svaki milimetar njegovog tijela i njegove karakteristike kako bi ga zadržala u sjećanju.

"Znala sam da nije živ, ali svaki dio mene još se nadao da će ispustiti bilo kakav zvuk ili napraviti pokret. Bila sam sretna što sam ga upoznala, ali nisam bila spremna za oproštaj", rekla je ova mama.

Njezin gubitak nitko ne može nadomjestiti, kao ni gubitke drugih roditelja, ali Megan je pokrenula Facebook stranicu David’s Hearts na kojoj pruža podršku ljudima koji su se susreli s istom ili sličnom tragedijom. Kako kaže, upravo joj je to i samoj pomoglo da se nauči nositi s vlastitim gubitkom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.