Mama joj donirala organ: ''Nosit ću dijete u maternici u kojoj sam se ja razvijala''

Foto: Shutterstock

AUSTRALKA Kirsty Bryant izgubila je maternicu u hitnoj histerektomiji zbog obilnog krvarenja nakon komplikacija tijekom rađanja svog prvog djeteta. Bilo je to 2021. godine i 29-godišnjakinja je bila shrvana jer je oduvijek maštala o tome da ima više djece. Kako prenosi Daily Mail, početkom godine njezina joj je majka odlučila donirati svoju maternicu kako bi mogla imati još djece.

''Moja je mama bila ta koja je došla na ovu zanimljivu ideju, a ja sam bila oduševljena. Nosit ću dijete u istoj maternici u kojoj sam se i sama razvijala. Nakon što je predložila transplantaciju maternice, ta ideja nije mi izlazila iz glave. Shvatila sam da je to jedina opcija želim li nositi još jedno dijete. Taj dar koji mi je mama dala je nevjerojatno velikodušan, ona je zapravo razlog zbog kojeg sam i željela postati majka", rekla je Kirsty, koja je prva žena kojoj je u Australiji transplantirana maternica.

Cijeli postupak u Kraljevskoj bolnici za žene vodila je ginekologinja i stručnjakinja za plodnost Rebecca Deans, koja je pojasnila po čemu se ovaj oblik transplantacije organa razlikuje od drugih.

''Ovaj je postupak u potpunosti drugačiji od svih ostalih oblika transplantacije organa jer je to zapravo privremena transplantacija, koja obično traje oko pet godina, što je dovoljno vremena da se ženama omogući imati dijete. Organ se daje privremeno zbog imunosupresivnih lijekova koje pacijentica mora uzimati'', otkrila je liječnica, dodavši kako je ovaj zahvat prvi od 12, koliko planira napraviti sa svojim timom u narednih nekoliko mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.