Mama postavila neobičan rekord: U tri godine donirala je 1599 litara svog mlijeka

ELISABETH Anderson-Sierra prije osam godina je saznala da je trudna. Od početka se nadala da će moći dojiti svoje dijete, ali nije ni sanjala da će postati hraniteljica tisuća beba ili nositeljica svjetskog rekorda za ženu koja je donirala najviše ljudskog mlijeka.

Guinnessova knjiga svjetskih rekorda potvrdila joj je tu laskavu titulu nakon što je od 20. veljače 2015. do 20. lipnja 2018. donirala ukupno 1599.68 litara mlijeka. Još uvijek proizvodi mlijeko jer je prije osam mjeseci ponovno rodila i u danu izdoji oko 5.9 litara.

Stručnjaci za časopis Parents kažu da je kod Elisabeth riječ o hiperlaktaciji. Tim pojmom se opisuje proces proizvodnje više mlijeka nego što je bebi potrebno.

Hiperlaktacija je nedovoljno istražena i nije jasno definirana. Prema Akademiji medicine dojenja (ABM), najčešće se javlja zbog tri uzroka. Hiperlaktacija može biti samoizazvana (uzrokovana prekomjernim hranjenjem i/ili izdajanjem), ijatrogena (javlja se kao posljedica liječenja) ili idiopatska (ne zna se jasan razlog zbog kojeg se proizvode velike količine mlijeka). 

Liječnici su pretragama utvrdili da Elisabeth ima povećanu hipofizu, što je izazvalo prekomjernu proizvodnju mlijeka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.