Mama savjetuje kako pomoći djeci da steknu naviku čitanja

Foto: Pexels

U današnjem brzom digitalnom svijetu poticanje navike čitanja kod djece postaje izazov. Čitanjem ne samo da obogaćuju svoj vokabular i poboljšavaju jezične vještine, već i razvijaju kritičko, maštovito i kreativno razmišljanje.

Mama Abisola Shof na svom je Instagramu podijelila video u kojem navodi četiri korisna savjeta za roditelje koji žele potaknuti djecu na čitanje.

1. Čitajte im čim se rode

Sugerira da je najbolje početi čitati svojoj djeci odmah nakon rođenja kako bismo potaknuli njihovu ljubav prema čitanju.

Kaže da djeca nikada nisu ni premlada ni prestara da počnu čitati. Čak i ako samo prolaze kroz slike prije nego što nauče čitati, dobra je praksa početi što ranije.

2. Prvo čitanje, zatim privilegije

Navodi da se sve, od vremena ispred ekrana do grickalica, dijete mora zaraditi čitanjem. Shof kaže da su njena djeca svjesna da, prije nego što bilo što zatraže, moraju pročitati knjigu.

To bi se moglo smatrati nagrađivanjem, ali dobro funkcionira ako roditelji žele da djeca steknu naviku redovitog čitanja. "Oni znaju da će ih mama pitati: 'Jeste li čitali danas?'" rekla je u videu.

3. Vodite djecu u knjižnicu

U videu je navela da svaki drugi tjedan vodi svoju djecu u knjižnicu kako bi izabrala nove knjige. Dodaje da to pomaže pretvoriti čitanje u naviku jer djeca stalno čitaju nove knjige, umjesto da iznova čitaju one kod kuće.

4. Dopustite im da sami biraju knjige

U svom posljednjem savjetu Shof predlaže da djeca biraju knjige koje im se sviđaju kako bi čitala s veseljem. Ipak, dodaje da ponekad i ona bira neke obrazovne knjige za njih.

"Nema vremena ispred ekrana tijekom radnih dana. Kad im je dosadno, neka uzmu knjigu i neka vide vas kako čitate", još su neki od savjeta koje je podijelila.

Potrebno je aktivno poticati čitanje kod djece. Razvijanje ljubavi prema čitanju pomaže u obogaćivanju vokabulara, potiče maštovito razmišljanje te priprema djecu za uspješan život i učenje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.