Mame koje ne govore "ne": Nova filozofija odgoja izaziva pravi rat

Foto: 123RF

ZAKLJUČAVAJUĆI vrata WC-a iza sebe majka troje djece Natalie Brown duboko diše i pokušava vratiti smirenost. Upravo su sedmogodišnja Bluebell, četverogodišnji Maximilian i dvogodišnja Marigold razlog zbog kojeg se odlučila sakriti na tom neobičnom mjestu.

Naime, ona je odlučila svoju djecu odgajati na potpuno drugačiji način od onog kako su nju odgajali njezini roditelji. Unatoč povremenom bezobraznom ponašanju njene djece, ona ne želi vikati na njih niti ih udarati. Drugim riječima, Natalie prakticira povezujuće roditeljstvo i upravo se zato kada shvati da su joj živci tanki povlači u osamu.

Tek kada se dovoljno smiri obavlja konstruktivan razgovor s djecom te im nastoji objasniti zašto nije u redu čupati drugu djecu, bacati daljinski ili nešto treće.

Umjesto da disciplinira djecu kao što su to činile generacije prije, Natalie je među rastućom skupinom roditelja koji prihvaćaju takozvani nježni pristup, gdje djetetu strpljivo objašnjavate posljedice njegovog ponašanja, umjesto da kažete "ne" ili podižete glas, piše Daily Mail.

Također, zagovaratelji ove filozofije, odnosno načina odgoja, tvrde kako djecu nikada ne biste smjeli nazivati zločestom jer tako narušavate njihovo povjerenje prema vama.

Da je ovaj način sve prihvaćeniji potvrđuje i činjenica da su pojedini vrtići zabranili nazivanje djece zločestom, baš kao što se i kazne ili stolice za razmišljanje koriste sve manje.

"Riječ 'ne' djecu ne uči ničemu. Ako roditelji izgube kontrolu i djecu označe kao zločestu, to znači da oni sami ne znaju kako kanalizirati vlastite emocije", dodaje Natalie.

Ipak, priznaje da je s prvom kćeri imala drugačiji pristup.

"Kad je Bluebell bila malena, imali smo označen nestašni kutak jer svi to imaju. Ali grozan pogled na njezinom licu kad smo je zbog nepristojnog ponašanja tamo poslali na njen drugi rođendan natjerao me da pomislim kako mora postojati bolji način odgoja od toga", ispričala je.

Također, svjesna je da je mnogima takav odgoj još uvijek apstraktan, pa čak i njezinom suprugu s kojim se često svađa upravo zbog toga.

Iako se neurološka terapeutkinja i dječja psihologinja Ollwyn Moran slaže da nema koristi od toga da djecu nazivate zločestom, smatra da izbjegavanje korištenja riječi "ne" nije najpametnija opcija.

"Morate je koristiti strateški, a ne svakih pet minuta, jer u suprotnom gubi učinak", kaže ona.

Roditelje koji zagovaraju ovakav odgoj mnogi smatraju hipijima ili pak previše popustljivima pa se rasprave o povezujućem roditeljstvu često vode i na društvenim mrežama. Ipak, nitko ne može opovrgnuti da je sve više roditelja koji ga prakticiraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.