Mame koje su izgubile bebu zaista ne žele čuti ove stvari

Foto: 123rf

SMRT VOLJENE osobe uvijek izaziva teške osjećaje i jako često ne znamo kako utješiti onoga tko je upravo izgubio nekoga. No smrt bebe jedna je od stvarno najtežih boli jer stvarno nije fer da tako mala duša nikada ne dobije šansu izboriti se za život. Pa makar je riječ i o najmanjem zametku.

Vjerujemo da svi mi imamo nekoga tko se nažalost suočio s takvim bolnim iskustvom i vjerujemo jako je bilo teško naći riječi utjehe.

Zato, da ne bismo pogriješili i krivim riječima izazvali još veću tugu kod takvih roditelja, donosimo nekoliko savjeta što nikako ne bi trebali reći:

1. Barem nisi bila dugo trudna...

O ne, nije bitno koliko je trudnoća trajala jer bol je ista. Mnoge se mame jako povežu uz svoju točkicu u trbuhu pa makar bile trudne i tek nekoliko tjedana. To što vi mislite da je lakše ako se to dogodi ranije - nije, i zato nemojte ovakvom rečenicom pokušavati ublažiti maminu tugu.

2. Bit ćeš ponovno trudna. Uvijek možete pokušati ponovo...

Roditelji to znaju i sami, ne mora im to okolina reći. Oni su željeli upravo ovu bebu! I nije poanta ponovna trudnoća, mame više od svega žele roditi zdravu bebu!

3. Znaš li da je i naša prijateljica trudna?

Naravno da je ta mama to čula. Pa i ona je do svog nesretnog slučaja bila dio društva i zato probajte, barem na početku izbjegavati teme o bebama. Naravno, to ne znači da ćete, ukoliko ste o tome često razgovarali, skroz prestati pričati o nekim normalnim dječjim pojavama, ali probajte imati malo takta!

4. Kada ćete opet pokušati?

Ako će žena htjeti o tome razgovarati vjerujte da ćete o tome biti obavješteni. Većini žena koje su prošle kroz ovakvo bolno iskustvo bit će jako teško o tome razgovarati, a pogotovo odgovarati na brojna znatiželjna pitanja. Zato ako niste i vi prošli takvo iskustvo radije ne pitajte baš ništa.

5. Ti si mlada, ima još vremena da ti se dogodi beba...

Ma nemojte, baš ste prave. Mame koje su tek izgubile svoju bebu još su uvijek u procesu žalovanja, i iako se to vama možda tako čini, nije samo tako lako nadomjestiti jednu bebu drugom. Bebe nisu igračke.

6. To se više sigurno neće dogoditi!

Eh, kada bi vaše obećanje pomoglo da se pobačaj ili smrt bebe stvarno više nikada neće dogoditi, mame bi vjerojatno bile opuštenije, no to su uvijek realno moguće situacije. Nemojte zato pametovati jer što ako se dogodi ponovo? Mame će sigurno zapamtiti da ste upravo vi bili ti koji ste rekli da neće i možda će se ovaj put osjećati još više kao da su same krive za to...

7. Srećom nisi bila trudna kao ona koja je svoju bebu izgubila mnogo kasnije nego ti...

Uh, ne - to stvarno nije utješno jer mame ne žele umanjivati svoju tugu na račun tuđe tuge. Nije bitno koliko je tko dugo uživao sa svojom bebom u trbuhu, svima im je zajedničko da su ih prije ili kasnije - nepovratno izgubile.

8. Bog je sigurno htio tu bebu više nego ti!

Ovo je rečenica koju nikada, ali nikada nemojte reći nikome tko je izgubio voljenu osobu, pogotovo ne bebu jer te male duše nitko, ali nitko nije želio više od njihove mame i tate!

9. Vrijeme liječi sve rane...

Vrijeme ne liječe sve rane, vrijeme samo pomaže da ožiljci manje bole. Rana će ostati zauvijek, jedino što će vrijeme učiniti jest to da se mame s vremenom priviknu na gubitak.

Ono što pak uvijek možete, smijete i morate reći jest - Žao mi je, jako mi je žao. Pružite zagrljaj i toplu, tihu podršku.



I znajte da smo mi svi ljudi jako različiti pa tako i mnogi od nas pate na posve različite načine.

A ako ste nekoj svojoj prijateljici, sestri, rodici, susjedi, prijatelju, bratu ... u datom trenutku uputili upravo ovakve riječi, nemojte se osjećati suviše krivom. Samo znajte za ubuduće jer nažalost mnoge trudnoće znaju završiti nesretnim završetkom pa stoga, nažalost, nije nemoguće da ćete prije ili kasnije upoznati nekoga s ovakvim gubitkom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.