Mame otkrile: Koje su najbolje godine za rađanje prvog djeteta?

POSTOJI li uopće "pravo vrijeme" za začeće?

Dok jedni kažu da je djecu bolje imati u dvadesetima, drugi savjetuju da ih je dobro imati čak i u četrdesetima. Međutim, zdravstveni problemi loša su strana i jednih i drugih godina, ističu stručnjaci koji su nedavno otkrili koja je prema njima idealna dob za rađanje.

No, ne bi se sve mame složile s time.

Naravno, optimalno vrijeme da žena zatrudni je ono kad je spremna - fizički, emocionalno, mentalno i financijski - i to vrijeme uvelike varira od žene do žene. Upravo zato, a i kako bi pomogli budućim majkama u donošenju ove nimalo lake odluke, portal Parents je zamolio mnoge mame da podijele svoja iskustva.

Evo što one kažu:

Prije nego napunite 20 godina

Iako se stručnjaci slažu kako je sam početak 20-ih godina najplodnije razdoblje za ženu, a tada je i rizik od komplikacija u trudnoći manji, ističu mnoge probleme s kojima bi se mladi roditelji mogli susresti. Odgoj djeteta u kombinaciji s financijskim teškoćama jedan je od njih.

S tim se slaže i 29-godišnja Phylicia iz Georgije, koja je ostala trudna s 18 godina.

"Bila sam izuzetno emotivna i zbunjena kako ću biti mama tako mlada. Nemojte me krivo shvatiti, moja djeca su bila i još uvijek jesu dar Božji i promijenili su mi život na bolje, ali teško je biti roditelj kad i sami još uvijek morate odrastati", priznala je.

Također, vjeruje kako bi joj trudnoća i roditeljstvo bili puno manje stresni da je pričekala još neko vrijeme. Kako kaže, danas je puno obrazovanija, strpljivija i imala bi više vremena za svoju djecu.

Između 20. i 24. godine

Istraživanja pokazuju kako su žene u ovoj dobi i dalje vrlo plodne, a šanse za začeće tijekom svakog mjeseca iznose 25 posto. Ipak, i dalje su mnogima financije problem. 

Bianca s Floride ima 27 godina i majka je 7-godišnje djevojčice i dvogodišnjeg sina. Iako je u vrijeme prve trudnoće još uvijek bila na fakultetu, zahvaljujući potpori okoline uspješno je diplomirala.

"Trudnoća mi je prvi put, dok sam bila mlađa i u boljoj formi, bila puno lakša. Tijekom druge trudnoće sam dala otkaz na poslu na puno radno vrijeme i počela raditi u marketinškoj industriji, od kuće. Tako da sam bila manje aktivna i život mi je bio stresniji", ispričala je te dodala kako je u drugoj trudnoći doživjela kombinacije, a i vrijeme oporavka joj je bilo duže.

Sve to pripisuje kombinaciji godina i životnog stila. Osim toga, vjeruje kako ne postoji idealno doba za trudnoću jer odgoj djeteta nikada nije lagan posao.

Između 25 i 29

U ovoj dobi većina žena još uvijek ima velike šanse da brzo ostanu trudne, a ako pitate Krystal iz Miamija, ovo je idealno vrijeme za prvu trudnoću. Naime, ona je ostala trudna u dobi od 27 godina.

Iako su je mnogi odgovarali u trudnoće smatrajući da je još uvijek premlada, ističe kako su ona i suprug bili spremni na taj korak te da su dugo razgovarali o djetetu.

"Uživala sam biti majka s 27 godina - osjećala sam se mlada, samouvjerena, puna energije i bila sam spremna biti najbolja mama na svijetu", tvrdi ona.

S tim se slaže i Madelyn koja je rodila s 28 godina. Ipak, priznaje da sada, dvije godine nakon rođenja prvog djeteta, osjeća pritisak okoline da se što prije odluči na drugu trudnoću.

"Društvo vrši velik pritisak na nas, ali slažem se da vam rođenje djece u dvadesetim godinama omogućuje određenu fleksibilnost i ne osjećate se kao da trebate izbacivati ​​bebe jednu za drugom", objasnila je.

Između 30. i 34. godine života

"Jednom kada žene pređu 30. godinu života, počinjemo primjećivati pad plodnosti, ali to nije razlog za zatrudnjivanje na silu. Ako ste i dalje prilično zaokupljeni karijerom ili niste pronašli partnera, ne biste se trebali odvažiti na trudnoću samo kako biste imali dijete na silu", tvrdi Mary Jane Minkin, profesorica ginekologije na Sveučilištu Yale.

Takvo iskustvo ima i 46-godišnja Kelly. Ona je po prvi put postala majka u 34. godini, a kako kaže, prije toga je stigla uživati i u svojoj mladosti, kao i ostvariti karijeru.

"Definitivno nisam bila spremna za takvu vrstu obaveze u svojim 20-ima kada sam još puno toga željela postići, a sve to nisam željela staviti u drugi plan i čekati dok djeca odrastu", priznaje.

S njom se slaže i Meghan koja je prvo dijete rodila s 32 godine. Ipak, ona naglašava kako je znala da želi imati maksimalno dvoje djece.

"Ali ako želite imati više djece ili napraviti veću razliku u godinama među djecom, razmislite o ranijim trudnoćama", savjetuje Meghan.

Između 35 i 39 godina

Nažalost, već nakon 32. godine plodnost počinje značajno opadati, a taj proces se još više ubrzava nakon 37. godine. 

"Zdravstveni rizici također počinju rasti, poput hipertenzije, dijabetesa u trudnoći i preeklampsije, kao i stope kromosomskih abnormalnosti", objašnjava Wendy C. Goodall McDonald, ginekologica u Chicagu te ističe kako bi žene koje se odluče na trudnoću u ovoj dobi već nakon neuspješnih šest mjeseci pokušavanja trebale potražiti pomoć liječnika.

Monica iz New Yorka je prvi put postala mama u 35. godini, a dvije godine kasnije rodila je drugo dijete. Prije toga je izgradila karijeru, sazrela te postala financijski stabilna. Kako kaže, vjeruje da sve to ne bi mogla ostvariti da se ranije odlučila za majčinstvo. Ipak, istaknula je i da se zbog svojih godina osjeća nepovezano s drugim mamama koje su najčešće mlađe od nje.

U dobi između 40. i 45 godine života

Nakon 40. godine šanse za trudnoću kod zdravih žena se smanjuju na svega pet posto tijekom svakog mjeseca.

"Žene starije od 40 godina imaju porast komplikacija u ranoj trudnoći, poput ektopične trudnoće i pobačaja, preeklampsije, dijabetesa, problema s placentom, prijevremenog porođaja, a postoji i veća stopa fetalne smrti", objašnjava dr. sc. Anate Brauer, reproduktivni endokrinolog.

Ipak, 43-godišnja Suzana smatra kako su za nju upravo to bile najbolje godine za rađanje prvog djeteta. Naime, ona je postala mama u 41. godini života, a prije toga je "istražila smisao vlastitog života i definirala sebe" te vjeruje kako će joj sve to pomoći da bude najbolja mama svojoj kćeri.

 

Sve u svemu, stručnjaci i ove mame se slažu kako ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje.  Biološki je odgovor vjerojatno u ranim 20-ima, ali važno je uzeti u obzir mnoge druge faktore koji su važni na osobnoj razini svakom pojedincu.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.