Misli koje mamama prolaze glavom na prvi dan škole: Jesu li i vas dotukle ili oslobodile?

Foto: WeHeartIt

PRVI dan škole, osobito ako je baš prvi-prvi, ne utječe samo na djecu. I mame su te koje ma koliko god mislile da se to neće dogoditi, prvi dan škole redovno osjete šareni ringišpil emocija u svojim glavama. 

Niste jedine ako se danas osjećate malo čudno. 

Pitanje je samo koliko čudno i jeste li s one strane koju će prvi dan škole dotući ili osloboditi. 

1. Moje dijete, bu-huuu, tako brzo raste 

Da, prvi dan škole čest je podsjetnik na to koliko vam je dijete brzo naraslo i niste jedine koje taj dan gledate s užasnom nostalgijom na vrijeme kad ste tek rodile, i još gore, na vrijeme kada ste i same "još jučer" išle u školu. 

2. Prvi dan škole - konačno! 

Za razliku od nostalgičnih mama koje su, s knedlom u grlu, danas prvi put otpratile svog prvašića u školu, mame čija su djeca već ranije odradile njihov prvi-prvi dan, danas možda čak i slave. Sad počinju mamini praznici! 

3. Već sada patite koliko vam nedostaju 

Nisu sve mame iste, pa dok neke danas slave i likuju, one koje su uživale u svakoj sekundi praznika s djecom danas se sigurno osjećaju malo izgubljeno. To su one koje će s tugom u oku danas cijeli dan tražiti svoje dijete, iako točno znaju gdje se nalazi. 

4. Sad konačno znam da su na sigurnom! 

Klinci koji su već počeli samostalno provoditi svoje slobodno vrijeme vani sad će dobar dio dana biti na "sigurnom". Većina roditelja s velikom djecom imaju problema s njihovim boravkom vani bez nadzora, ali sad su ipak opušteniji jer znaju točno gdje im je dijete i s kim je. 

5. Ne mogu svoje dijete ostaviti ovdje! 

Postoje mame koje će bez brige ostaviti svoje dijete na skrbi nepoznatoj učiteljici, znajući da se radi o sigurnoj školi, ali postoje i one koje ne mogu zamisliti da svoje dijete ostave u toj pedagoškoj gužvi, bez vrtićke brige i s toliko puno novih "opasnosti" za njihovo dijete.

6. Čovječe, kako sam stara! 

O da, ima i onih mama koje u prvom danu škole neće moći zatomiti paniku jer svaki novi "prvi" put s njihovim djetetom ujedno znači i da su sad još malo starije. Ako ste od onih koje će mučiti upravo ovakva misao, sjetite se da vas još uvijek čeka: prvi dan srednje škole, možda prvi dan faksa, prvi radni dan i niz brojnih "prvih puteva" koji još uvijek čekaju i vas i vaše dijete. 

7.  Nadam se da će se moje dijete tu osjećati dobro i da će upoznati puno novih prijatelja 

Šalu na stranu s osobnim osjećajima, svi ih imamo i ne bismo ih trebali priznati, ali upravo bi ovo trebala biti najbolja mamina reakcija na prvi dan djetetove škole. Ne toliko zbog mame, nego djeteta koje će takvim mislima slobodnije i s puno više pozitivnih očekivanja zatvoriti jedna, a otvoriti nova vrata u svom životu. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.