Mlađa braća i sestre imaju jako veliku ulogu u svojoj obitelji

Foto: 123rf

KAO roditelji, neprestano tražimo načine kako bismo se osigurali da naša djeca budu zdrava, sretna i emocionalno dobro prilagođena.

Imamo stoga malo dobrih vijesti, a to je da roditelji ipak ne moraju činiti baš sve sami, dok god dijete ima brata ili sestru.

Ne za sve, naravno, ali barem se o empatiji ne trebate brinuti jer je jedno novije istraživanje pokazalo kako empatiju djeca najviše prihvaćaju i uče o njoj od svog brata ili sestre. A to nije zadaća samo najstarijeg djeteta, kao u mnogim drugim slučajevima.

Otkriveno je da braća međusobno jedan drugoga uče i potiču na empatiju.

"Naši rezultati naglašavaju važnost svih članova obitelji kad je u pitanju razvoj djeteta, bez obzira o rasporedu rođenja", otkrila je profesorica i jedna od autorica ovog istraživanja, Sheri Madigan.

Istraživanje je rađeno na Sveučilištu u Torontu, a kaže da braća i sestre jedni na druge možda naviše utječu u razdoblju adolescencije, ali iskustva ukazuju da proces međusobnog bratskog učenja može, a često i počinje, puno ranije nego što se prije mislilo.



Proučavajući 452 para braće i sestara u Kanadi, otkriveno je da su mlađa braća jako pridonijela suosjećanju kod svoje starije braće, u ranom djetinjstvu, a kako bi izmjerili razinu empatije istraživači su snimali interakcije između braće i sestara te njihovih majki.

Također su testirali kako djeca reagiraju na lažne uzbune (lomljenje igračke) i lažne ozljede (udaranje koljena). A tu se pokazalo upravo ono što se dugo vremena nije znalo, da mlađa braća imaju jednak utjecaj na stariju, kao i starija na mlađu braću i sestre.

Možda ne u ranoj fazi djetinjstva, ali s vremenom itekako.

Iako i tu postoje mali nesrazmjeri.

Istraživači su, osim na odnos braće, gledali i druge čimbenike koji pomažu ili odmažu kod dječjeg osjećaja za empatiju, poput odgojne prakse roditelja ili socioekonomskog statusa obitelji, a promatrali su i razlike u rodnim odnosima - velika sestra/mali brat, veliki brat/mala sestra, te su otkrili jednu iznenađujuću iznimku.

Iako bi mnogi vjerojatno pomislili da će mlađi brat snažno utjecati na empatiju kod starije sestre, pokazalo se da je to najmanje točno.

Mlađi brat, čini se, ne izaziva puno empatije kod starije sestre.

A kad već pričamo o utjecaju braće i sestara na razvoj djece, jedno drugo istraživanje, provedeno na Sveučilištu Illinois, prenosi portal MummyPages, pokazalo je da djeca od roditelja uče osnovne socijalne vještine, dok od braće i sestara više nauče o neformalnom ponašanju, kao što je stvaranje prijateljstava i druženje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.