Moderna djeca pate od nedostatka prirode i svakodnevnog rizika

Foto: 123rf/Pinterest

MODERNE generacije roditelja sigurno se ne bi složile s tezom da bi se djeca trebala igrati noževima ili ići u potragu za divljim životinjama i to samo zato što te stvari smatraju iznimno opasnima, a u svom odgoju žele spriječiti upravo to - da djeca riskiraju. 
 
Nazovimo ih helikopter roditeljima, tigar roditeljima, medvjedima, plahim srnama ili kako već - svejedno je, a dok god svojoj djeci ne dozvoljavaju da na svojoj koži osjete greške, da riskiraju i tako spoznaju opasnost, ostat će roditelji koji će od svoje djece napraviti polusposobne ljude.

Djecu kojoj će i s 12 godina morati pomagati kao da su petogodišnjaci.
 
I ne govorimo tu samo o nemogućnostima da se djeca s krive strane popnu na tobogan ili balansiraju na rubu trotoara, jer većina današnje djece ne smije raditi čak ni to bez da se roditelji doslovno ne trese pored njih - od srdžbe i panike. 
 
Donosimo vam stoga jednu zanimljivu priču poznatog avanturista Bear Gryllsa koji smatra da se djeca svakodnevno moraju suočavati s rizicima kako bi na vlastitom iskustvu naučili proživjeti opasnost na siguran način. Stvar je prakse i učenja, a ne izbjegavanja jer život nije skrivanje od opasnosti već nošenje s njima na najsigurniji mogući način. 

Da se njega pita, a ove su teze prenijeli brojni svjetski mediji, djeca bi se već u najranijoj dobi trebala upoznati s oštrim noževima, paljenjem vatre, prelascima preko divljih rijeka i općenito, važnim metodama preživljavanja. Od najranije dobi! (ok, ne baš od druge godine života, ali s pet bi već trebali znati štošta.) 

Pročitajte više: Znate li uopće za što sve djeca jesu sposobna?
 
Djeca se rađaju s instinktima za suočavanje s opasnostima, ali se oni s vremenom gase ukoliko se ne koriste. Djeca postaju smotana, bez osjećaja za opasnost, jer su prezaštićena. Iako, taj se instinkt nikada neće izgubiti pa da se dijete slučajno i upikne na oštar nož ili malo poreže škaricama - ne bi im se dogodilo ništa strašno osim što bi spoznali opasnost i u buduće više pazili da ne ponove istu grešku. 
 
Na greškama se uči, isto kao i na iskustvu, a koliko će dijete biti iskusno ovisi prvenstveno o tome koliko će im roditelji to dozvoliti. 
  

Jedna od zanimljivih stvari koje je Bear Grylls rekao na tu temu jest i činjenica da su ljudi prije stotinjak godina svojoj djeci slobodno davali da barataju noževima i pale vatru jer je to tada bilo normalno i često potrebno. 
 
Današnja djeca pak ni sa 10 godina još ne znaju odrezati normalnu šnitu kruha i propisno se nahraniti te su isto tako prilično nesposobna sami prijeći velike ceste. I to ne samo zato što im to roditelji ne daju, pa sami nisu imali prilike iskusiti već zato što se današnje djeca toga panično boje. A taj su im paničan strah usadili upravo roditelji. 
 
Rizici su dio života i nije poanta naučiti ih izbjegavati već se s njima suočiti na siguran način. A to se ne može naučiti bez vlastitog iskustva. 

Pročitajte više: Mi smo u ovom slobodno uživali, a svojima to strogo branimo čak i zakonom
 
A kada već govorimo o rizicima na koji se djeca spremna, ako im roditelji dozvole, naravno, donosimo vam i popis koji je Bear Grylls sastavio kao svojevrsnu must have tablicu koju bi svako dijete trebalo proći do 11 godine života.

Koliko od toga je prošlo vaše dijete? 

1. Penjanje po drveću 
2. Penjanje i trčanje uz i niz brdo 
3. Kampiranje u divljini 
4. Kopanje jazbina
5. Igranje na kiši 
6. Pecanje mrežom
7. Jedenje voćki s drveta 
8. Igranje s oštrim predmetima 
9. Traženje blaga 
10. Igranje s blatom
11.Igranje u potoku - građenje brane 
12. Jurnjava na skateboardu 
13. Sanjkanje na brdu
14. Zakopavanje u pijesku 
15. Balansiranje na deblima/gredama/ogradama
16. Ljuljanje na lijanama 
17. Branje i jedenje jestivih šumskih bobica 
18. Borba s vjetrom
19. Izrada svirala od vlati trave 
20. Izrada svirala od grane 
21. Potraga za kostima i fosilima
22. Promatranje izlaska sunca
23. Penjanje na planinu
24. Kupanje u rijeci
25. Hranjenje ptica iz ruke 
26. Hvatanje krijesnica
27. Hvatanje leptira mrežom
28. Traženja žaba 
29. Traganje za divljim životinjama 
30. Dozivanje sova 
31. Hvatanje rakova
32. Boravak u prirodi po noći 
33. Sadnja namirnica, briga o njima i konzumacija vlastitih plodova 
34. Noćno kupanje 
35. Rafting, kanuing 
36. Paljenje vatre šibicama 
37. Orijentacija u prirodi uz pomoć karte i kompasa
38. Kuhanje na vatri 
39. Penjanje po stijenama
40. Penjanje i spuštanje uz pomoć užeta

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.