Mogu li djeca imati migrenu?

Foto: Unsplash

UNATOČ tome što je uobičajena, migrena se često još uvijek pogrešno shvaća, osobito kada su u pitanju djeca. "Djeca mogu imati migrenu. Najmlađe dijete kod kojeg sam je dijagnosticirao imalo je 18 mjeseci, ali uobičajeni raspon godina je između 6 i 15 godina," kaže pedijatar neurolog dr. Arif Khan.

"Svijest o migreni postala je toliko izražena kod odraslih da ponekad i zaboravimo na djecu. Ali često ostaje nedijagnosticirana."

Imaju li djeca iste simptome migrene kao odrasli?

Prepoznavanje migrene kod djece može biti teže nego kod odraslih. "Ako pitate odraslu osobu kakav je osjećaj kad imaju migrenu, reći će da osjećaju pulsiranje na jednoj strani glave, a može se povezati i s povraćanjem ili mučninom, ekstremnom osjetljivošću na jako svjetlo ili glasne zvukove", kaže Khan. "Dijete možda neće opisati migrenu po obilježjima kakva stoje u udžbeniku. Možda samo kažu da su jako umorna, da ih boli glava, a često ne mogu verbalizirati što se događa."

Dr. Juliana Vander Pluym, izvanredna profesorica neurologije na klinici Mayo, koja je opsežno istraživala migrene u djetinjstvu, kaže da postoje razlike i sličnosti, ali čak i kod djece mogu postojati neki očiti znakovi da se ne radi o običnoj glavobolji.

"Kao i kod odraslih, migrena je kod djece i adolescenata često umjerenog do jakog intenziteta, ima pulsirajući karakter i može se pogoršati tjelesnom aktivnošću", kaže ona. "Djeca mogu imati veću vjerojatnost da će imati glavobolje s obje strane glave u usporedbi s odraslima, kod kojih su migrene često jednostrane. Djeca i adolescenti također mogu imati kraće napadaje migrene koji traju samo nekoliko sati, dok kod odraslih napadaji općenito traju više od četiri sata.

Kako se djeci dijagnosticira migrena?

"Da bi se odraslima dijagnosticiralo migrenu, moraju prijaviti osjetljivost na svjetlo i zvuk i/ili mučninu ili povraćanje. Ali kod djece, s obzirom na to da možda ne mogu opisati osjetljivost na svjetlo i zvuk, može se prepoznati na temelju njihova ponašanja", kaže Vander Pluym. Na primjer, izbjegavaju li prostore i aktivnosti s jakim svjetlom i zvukovima? Odlaze li se više odmarati?

Iako migrena nije uvijek teška, može biti jednako iscrpljujuća za djecu kao i za odrasle. Kao što Vander Pluym kaže: "Migrena može uzrokovati značajan invaliditet kod djece i adolescenata. Može utjecati na društvene i obiteljske odnose te dovesti do izostanaka s nastave ili drugih aktivnosti."

Zašto neka djeca dobiju migrenu?

Ne postoji jednoznačan odgovor. Ali Vander Pluym kaže: "Migrena je neurološka bolest za koju vjerujemo da ima genetsku osnovu, a njezina manifestacija ovisi o čimbenicima iz okoline."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.