Možemo li bojiti kosu u trudnoći?

Foto: Shutterstock

MNOGE trudnice se pitaju je li sigurno bojiti kosu u trudnoći. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, većina istraživanja, iako ograničena, pokazuje da je to sigurno.

Bojenje kose tijekom dojenja također je sigurno, kažu. Vrlo malo kemikalija koje se koriste u boji za kosu ulazi u vaš krvotok, tako da je malo vjerojatno da će se značajna količina prenijeti majčinim mlijekom, prenosi The Sun.

"Ako žena inače boji kosu i prije je sigurno koristila boje, nema znanstveno utvrđenog razloga da prestane bojiti kosu u trudnoći, pod uvjetom da nastavi slijediti upute za korištenje. Uvijek napravite test na eventualne alergije 48 sati prije svake primjene, čak i ako ste prije koristili istu marku boje", kaže frizerka Kathy Rogerson.

I trihologinja Sally-Ann Tarver podržava ova stajališta i kaže: "Kosa postaje jača i zdravija tijekom trudnoće i zapravo lakše podnosi boju."

Ipak, stručnjak za bojenje kose Bruno Elorrioz za Telegraph savjetuje da žene s bojenjem kose pričekaju do drugog tromjesečja.

"Promjene u razinama hormona mogu utjecati na to kako ćete reagirati na boju, čak i ako je godinama koristite. Ovo je osobito važno ako koristite boju koja se nanosi izravno na vlasište. Međutim, postoji veći rizik od alergije na kemikaliju PPD (parafenilendiamin) i prije svakog bojenja kose potrebno je napraviti patch test na alergiju na PPD", savjetuje. 

Možete pričekati s bojenjem kose do 13. tjedna trudnoće, kada je rizik da će kemijske tvari naštetiti djetetu mnogo manji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.