Možete li dojiti nakon operacije povećanja grudi?

Foto: Unsplash

GRUDI su inspirativan i svestran dio vašeg tijela. Uz njih možete izgledati i osjećati se prekrasno, a ako počnete dojiti, one postaju vaši osobni uređaji za proizvodnju mlijeka. Njihova nevjerojatno složena mreža žlijezda i kanalića opskrbljuje vašu bebu odgovarajućom hranom, ali ako planirate operaciju povećanja grudi, mogli biste se zabrinuti hoće li to utjecati na mogućnost dojenja. Možete li dojiti s implantatima ili će to kompromitirati sposobnost vašeg tijela za proizvodnju mlijeka? Evo što kažu stručnjaci.

Je li sigurno dojiti s implantatima?

Dobra vijest je da je to potpuno izvedivo. "Dojenje je apsolutno moguće za žene koje planiraju povećati grudi", kaže certificirana savjetnica za dojenje Chrisie Rosenthal. Međutim, postoji nešto veća vjerojatnost za nastanak problema zbog operacije. "Postoji veći rizik od komplikacija oko dojenja, uključujući probleme sa smanjenom količinom mlijeka, nadutost, vazospazme i začepljene kanaliće", kaže Rosenthal. "Ali većina žena koje povećaju grudi nakon toga doji bez problema."

Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na rizik od komplikacija pri dojenju, kako objašnjava Rosenthal, kao što su broj godina koji je prošao između operacije i početka dojenja, vrsta operacije za povećanje grudi i vrsta reza.

Postavljanje implantata

Dvije su mogućnosti kod operacije povećanja grudi: subglandularno i submuskularno/subpektoralno. Kao što Rosenthal objašnjava, subglandularni implantati se odnose na implantante koji se postavljaju preko mišića i ispod tkiva dojke. Submuskularno postavljanje je postavljanje implantanata ispod mišića. Potonja metoda ima manje utjecaja na produktivnost mlijeka i dovodi do manje komplikacija pri dojenju, kaže Rosenthal.

Vrsta reza

Vrsta reza također može utjecati na dojenje. "Važno je gdje je napravljen rez i koliko je živaca i mliječnih kanalića oštećeno tijekom operacije", za Romper je rekla Katy Linda, certificirana savjetnica za dojenje.

"Obično se tijekom operacije povećanja grudi rezovi rade u pazuhu, na naboru ispod dojke ili oko areole", objašnjava Rosenthal. "Rezovi napravljeni oko areole imaju najveći rizik utjecaja na dojenje budući da mogu presjeći mliječne kanaliće i živce koji su važni za dojenje."

Duljina vremena od operacije

Duljina vremena od operacije također igra ulogu. "S vremenom se prerezani mliječni kanalići i živci mogu regenerirati i ponovo povezati kroz procese koji se nazivaju rekanalizacija i reinervacija", kaže Rosenthal. "Osim toga, studije pokazuju da se s dojenjem svakog sljedećeg djeteta volumen mlijeka povećava, a mogućnost za komplikacije se smanjuje."

Razlog za operaciju

Prema Lindi, razlog zbog kojeg ste se uopće podvrgli operaciji za povećanje grudi također može biti važan. "Mnoge žene povećavaju grudi zato što nisu zadovoljne njihovom veličinom ni oblikom", kaže Linda, "što znači da su možda već izložene riziku od nedostatka žljezdanog tkiva ili hipoplazije."

Utječu li implantati u grudima na opskrbu mlijekom?

Implantati za grudi ne moraju nužno rezultirati problemima s dojenjem ili problemima s opskrbom mlijekom, ali svakako mogu povećati rizik u nekim slučajevima. "Jedna od poznatih komplikacija nakon povećanja grudi je nastanak problema s produktivnošću mlijeka", kaže Rosenthal. Kao što je gore navedeno, to može biti posljedica niza različitih čimbenika.

Rosenthal tvrdi da je najbolje obratiti se savjetnicama za dojenje, koje bi mogle raditi s vama kako biste bili što uspješniji i povećali produktivnost mlijeka te tako postigli željene ciljeve hranjenja vaše bebe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.