Na današnji dan rođen je prvi Hrvat začet medicinski potpomognutom oplodnjom

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

ROBERT Veriga rođen je 23. listopada 1983. godine kao prvo dijete u Hrvatskoj i sedmo u svijetu nakon zahvata medicinski potpomognute oplodnje. Zahvat je izveden u Petrovoj bolnici u Zagrebu, samo pet godina nakon što je u svijetu prvo dijete iz epruvete rođeno u Velikoj Britaniji.

Od tada do danas u Hrvatskoj je medicinski potpomognutom oplodnjom rođeno oko 40.000 djece. Izvantjelesna oplodnja izvodi se u 15 centara u Hrvatskoj i na taj se način rađa između 1800 i 1900 djece godišnje, što je oko pet posto ukupnog nataliteta u Hrvatskoj.  

"Pedesetih godina prošloga stoljeća žene su prosječno u Hrvatskoj rađale 2.4 djeteta u fertilnoj dobi, danas je to samo 1.4 djeteta", rekao je dr. Velimir Šimunić, koji je vodio postupak tjelesne oplodnje, trudnoću i porođaj Roberta Verige prije 40 godina u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Šimunić smatra da su glavni razlozi povećane neplodnosti u Hrvatskoj kasnije odluke žena o rađanju i sve veća muška neplodnost, koja čini 53 do 55 posto svih slučajeva neplodnosti u zemlji. Vjeruje se da su ključni uzročnici nezdravi stilovi života, nepravilna ishrana, stres te vanjski faktori poput izloženosti zračenju, kemikalijama i estrogenima u hrani.

Prema podacima Hrvatskog registra Ministarstva zdravstva, koji prati ishode i rezultate medicinski pomognute oplodnje, od 2011. do 2020 godine u Hrvatskoj je 13.641 dijete rođeno metodom in vitro fertilizacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.