Na krcatim plažama djecu vrebaju slatke kraste, evo što roditelji trebaju znati

I OVA sezona donijela je tipičnu ljetnu boljku. Na plažama diljem Hrvatske među djecom se pojavila infekcija poznata kao impetigo ili slatke kraste. Liječnici kažu da roditelji ne trebaju paničariti iako je impetigo vrlo zarazan. Naime, čest je u ljetnim mjesecima, ali lako se dijagnosticira.

Impetigo uzrokuju bakterije zlatni stafilokok i piogeni streptokok. Najčešće se javlja među djecom u dobi od 2 do 10 godina. Impetigo se može javiti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuje na licu, rukama i nogama. Jedan od oblika impetiga uzrokuje pojavu mjehura (bulozni impetigo) koji mogu varirati u veličini i mogu trajati nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Prema Medicinskom priručniku za pacijente, bolest karakteriziraju žućkaste rane i kraste boje meda te mali mjehuri ispunjeni žutom tekućinom. Bolest prate svrbež i blaga bolnost. Svrbež često dovodi do opsežnog grebanja, osobito u djece koja najčešće šire infekciju.

Liječenje impetiga

Inficirano područje trebalo bi nekoliko puta isprati sapunom i vodom nekoliko puta dnevno kako bi se odstranile kraste. Na mala područja kože izravno se primjenjuju antibiotske masti i kreme. Ako su zahvaćena veća područja ili je neuspješno liječenje lokalnim antibioticima, potrebno je uzimanje antibiotika na usta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.