Najčešća pitanja i odgovori o testovima na trudnoću

Foto: Instagram/WeHeartIt

TESTOVI na trudnoću često mogu zbuniti žene, stoga vam donosimo najčešća pitanja koja se ženama motaju po glavi kada pogledaju rezultate testa.

Kada mogu koristiti test na trudnoću?

Neki testovi su osjetljiviji od drugih, ali u pravilu, ako primijetite da mjesečnica kasni nekoliko dana, možete napraviti test i on bi trebao biti vjerodostojan. Kod nekih žena moguće je da test dokaže trudnoću i prije nego mjesečnica bude kasnila, no to ovisi u trajanju ciklusa i trenutku nastupa ovulacije. Rezultat testa može dati različit rezultat u svega dan ili dva jer HCG, takozvani „hormon trudnoće“, vrlo brzo raste u urinu.

Test pokazuje trudnoću. Što dalje?

Ako kućni test pokaže trudnoću trebali biste nazvati svog ginekologa i ugovoriti pregled. Liječnik će ponoviti test iz krvi kako bi se sa sigurnošću utvrdila trudnoća. Pravovremeno javljanje liječniku omogućit će vam kvalitetnu prenatalnu skrb već od prvih tjedana trudnoće.

Test je negativan. Postoji li svejedno šansa da sam trudna?

Da, šansa postoji. Test može biti lažno negativan, ali ne može biti lažno pozitivan. Točnost kućnih testova na trudnoću ovisi o mnogo faktora, kao što su vrijeme ovulacije u ciklusu ili trajanje ciklusa. Test ponovite za nekoliko dana kada će rezultat biti mnogo sigurniji. Razina HCG-a se udvostručuje u 48 sati, pa ako i 2 testa za redom budu negativna, a vi još uvijek sumnjate na trudnoću, javite se liječniku.

Što ako ne mogu razlučiti je li test pozitivan ili negativan?

Ponekad linija može biti vrlo blijeda, no ako se ona i samo nazire, vrlo vjerojatno se radi o trudnoći. Prisjetimo se, test ne može biti lažno pozitivan. Vrlo svijetla linija može značiti da je trudnoća vrlo rana, pa je razina HCG-a vrlo niska.

Na što obratiti pažnju prilikom kupovine testa na trudnoću?

Iznos novca. Postoji velik broj različitih testova, a cijena ovisi o brandu i broju testova koji se nalaze u kutiji. Točnost ne mora nužno biti garantirana cijenom, iako neki skuplji testovi mogu točan rezultat pokazati čak i prije očekivanog datuma mjesečnice.

Kako koristiti kućni test na trudnoću?

Svi testovi dolaze s detaljnim pisanim uputa, stoga ih se pridržavajte. Svi rade na principu otkrivanja prisutnosti HCG-a u urinu, no različite marke zahtijevaju različit vremenski period prije očitavanja rezultata, dok je neke potrebno uroniti u urin, drugi zahtijevaju da nakapate nekoliko kapi urina na vrh testa. Većina testova ima i takozvani kontrolni indikator koji će vam pokazati jeste li test pravilno napravili.

Koliko su kućni testovi točni?

Točnost kućnih testova je oko 99 %, no može bitno varirati ovisno o tome kako ste ga koristili i kada. Osim što se iznos HCG-a povećava iz dana u dan, važno je napomenuti da bi test trebalo raditi s prvim jutarnjim urinom jer to povećava točnost.

Lijekovi s HCG-om kao aktivnim sastojkom jedino mogu dati lažno pozitivan rezultat. Većina drugih lijekova ne bi trebala utjecati na točnost rezultata.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.