Najčešće novogodišnje odluke prezaposlenih mama!

Foto: 123rf/Shutterstock

NOVOGODIŠNJE odluke gotovo su neizbježne. Svi volimo vjerovati kako će okretanjem datuma nakon što otkuca ponoć doista stići i motivacija da se pridržavamo nekih novogodišnjih odluka. Najčešće su to prestanak pušenja, više  vježbanja ili neki drugi način promjene načina života. Prezaposlene mame muče neke drugačije brige i donose ne tako uobičajene novogodišnje odluke.

Naučite reći „ne“

Prezaposlene mame u kombiniraju posla i obitelji uvijek imaju „ja to mogu stav“, no tom taktikom vrlo često učine svoj raspored pretrpanim i život iscrpljujućim. Upravo zato često je pri vrhu njihovih novogodišnjih odluka ta da će naučiti reći ne šefu kada joj ponudi više posla ili reći ne ukućanima kada ponovno budu očekivali da mama učini nešto umjesto njih.

Naučite prebaciti zadatke na druge

Kako bi izbjegli stresan i natrpan raspored ponekad se morate pomiriti s činjenicom da ne stignete sve sami. Zaposlite malo i svoje kolege i ukućane kako bi si olakšali život. Neka partner preuzme kupovinu namirnica, djeca neka stave rublje na sušenje prije nego se vratite s posla. Ako si to možete priuštiti platite nekome da vam počisti stan. Mnogo je sitnica koje možete skinuti sa svojih leđa i time uštedjeti vrijeme i energiju za kvalitetno provođenje slobodnih trenutaka s obitelji.

Ustanite prvi

Čak i ako ste prava spavalica, odluka da ustajete barem pola sata prije svih mogla bi vam olakšati dan. Dok svi ostali spavaju moći ćete se u miru spremiti za posao uz šalicu kave, bez jurnjave za klincima. Kada ostali ukućani ustanu počinje kaos na koji ćete biti mnogo spremniji ako ste prije toga imali svojih pola sata mira i tišine.

Počnite zapisivati

Često vam se događa da poprilično važne stvari smetnete s uma? Zapisivanje će vas spasiti. Vodite kalendar u koji ćete zapisivati vaše i obaveze ukućana. Izbjeći ćete kašnjenja ili neugodne nedolaske i uštedjeti na vremenu!

Napunite baterije

Odredite barem sat vremena za sebe u tjednu. Naravno, na vrijeme je potrebno sve isplanirati kako bi izbjegli nenadane prepreke. Neka se obitelj navikne na vaših „5 minuta“. Stres će biti manji kada ćete znati da je pred vama vrijeme za opuštanje kada vas nitko neće ometati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.