Najčešće pogreške koje roditelji rade tijekom putovanja s djecom

Foto: 123RF

PUTOVANJE s djecom je potpuno nova vrsta izazova za svakog roditelja. Raspored hranjenja, rituali spavanja i promjena rutine samo su neka od pitanja koja bi vam se mogla motati po glavi.

Kako biste izbjegli klasične pogreške koje roditelji često čine, stručnjakinja za obiteljska putovanja Samantha Brown je napravila popis stvari koje nikada ne biste trebali raditi na putovanjima s djecom:

1. Niste si osigurali dovoljno vremena prije leta

Na pitanje kada je potrebno krenuti u zračnu luku je i inače teško dati točan odgovor. No, ako imate djecu, odgovor bi uvijek trebao biti - prije nego što mislite. Čak i za domaći let, "uvijek zapamtite da morate proći kroz sigurnosne provjere i doći do vrata, što malo više traje kada putujete s djecom", kaže Brown.

Također, računajte da će vas djeca vjerojatno u najnezgodnijem trenutku obavijestiti da moraju obaviti nuždu te ćete i tu izgubiti vrijeme.

2. Zaboravili ste spakirati grickalice i vodu

Prema Brown, "trebat će vam vremena da nabavite grickalice i vodu, ako ih već nemate". Ništa ne usporava putovanje, pa čak i kratki izlet, poput gladnog djeteta, a kad ste u inozemstvu, nije zajamčeno da ćete tako brzo pronaći brzinski zalogaj.

3. Držite dijete u krilu

Da kupite dodatnu kartu ili ne? To je pravo pitanje. Samantha Brown čvrsto vjeruje da je bolje djeci osigurati njihova sjedala kad god je to moguće. Naravno, kaže kako su financijski razlozi držanja djeteta u krilu razumljivi, ali ako se to uklapa u vaš budžet, toplo preporučuje rezervaciju još jednog sjedala.

"Razumijem financijske razloge ljudi, ali za dulje letove to je stvarno loša ideja", kaže Brown.

4. Pretpostavljate da je švedski stol odličan odabir 

Pa, baš i nije. To samo znači da ćete vjerojatno i dalje biti zaduženi za "posluživanje" večere svima, a dok vi dođete na red, djeca će već pojesti i nervozno čekati tren kada mogu ustati od stola.

"Osim toga, djeca su preplavljena mogućnostima odabira, što ne olakšava posao", smatra ona.

5. Ne radite sigurnosnu provjeru čim uđete u hotelsku sobu ili apartman

Sigurnost vam mora biti na prvom mjestu, a to osobito vrijedi kada ste na odmoru u nepoznatom mjestu. Brown kaže da je jedna od najvećih grešaka koju možete učiniti tijekom putovanja "ne provjeriti prozore, balkonska vrata i balkone svoje hotelske sobe odmah kad uđete". Njezin savjet je: "Prije svega odložite sve stvari i izvršite sigurnosnu provjeru u sobi."

6. Ne ostavljate dovoljno vremena za odjavu

Pakiranje uvijek obavite večer prije kako biste se na dan odjave iz smještaja mogli fokusirati samo na doručak i odlazak u zračnu luku ili na autobusnu stanicu. 

7. Nosite previše stvari

Nemojte pretjerivati prilikom pakiranja, savjetuje Travel + Leisure. Pri planiranju putovanja može izgledati primamljivo osigurati dovoljno odjevnih kombinacija za sve potencijalne prilike i teško se oduprijeti tom porivu. No, to vam je stvarno nepotrebno i samo si komplicirate putovanje.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.