Najveća greška koju roditelji rade prilikom odvikavanja od pelena, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

MNOGI se roditelji znaju susresti s pritiscima okoline kada je riječ o odvikavanju djeteta od pelene. S obzirom na to da nije svako dijete spremno u isto se vrijeme odviknuti od nošenja pelene, roditelji često čine pogreške koje im samo dodatno odmažu u uspjehu navikavanja na toalet. Kako objašnjavaju psiholozi, velik broj roditelja radi jednu grešku koja otežava ovaj, već ionako zahtjevan proces, donosi Kidplay.

Riječ je o kažnjavanju. Kako objašnjavaju psiholozi, odvikavanje djeteta od pelene nije nimalo jednostavan zadatak, a nezgode će se, naročito na početku, često događati. Ono što mnogi roditelji tada rade, a nikako ne bi smjeli, jest kažnjavanje djeteta kada doživi nezgodu, odnosno nenamjerno obavi nuždu u gaćice.

Posramljivanje djeteta zbog nečega što je često izvan njegove kontrole zapravo predstavlja poništavanje velikog dijela napretka u navikavanju na obavljanje nužde na kahlici ili toaletu koji je već postignut. Osim toga, psiholozi objašnjavaju kako roditelji tako štete razvoju samopouzdanja djeteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.