Ne činite ove 3 kobne greške kod odgoja djece

Foto: Instagram

KAD prođe period dojenčeta, odnosno kad dijete uđe u fazu interakcije, počinje ono što nazivamo odgojem, a ono zahtjeva čitav niz pravila. Toga je svjestan svaki roditelj, baš kao i to da odgoj ne prestaje polaskom u školu ili početkom tinejdžerskih godina.

Djeca se razvijaju i upijaju te svoje roditelje trebaju još dugo nakon adolescencije, jer oni i dalje ostaju najmoćnije "ogledalo" iz kojeg djeca uče.

Zato je pravilan odgoj toliko važan, a dok se djeca mijenjaju i sazrijevaju, pravila će se morati mijenjati i prilagođavati njihovoj dobi, ali neke greške neće biti dozvoljene nikada. Pogotovo ne u početku, kad dijete uči temelje prihvatljivog ponašanja.

U posljednje smo vrijeme puno pisali o odgoju, o spoznajama iz djetinjstva koje utječu na njih za cijeli život, o tome kako se djeca mentalno razvijaju kroz odrastanje, zašto u dječjoj dobi reagiraju kako već reagiraju, a sve to ne možemo podrobno pojasniti i bez grešaka koje su stručnjaci ocijenili kao kobne u odgoju.

To je zato što sva djeca na svijetu, nezrela u svojim shvaćanjima, stavovima i navikama, trebaju roditelje koji će ih čvrsto izvesti na put života. I tu ne bi trebali biti od oni koji smatraju da je njihovo dijete posebno. Svako je dijete u globalu isto: nezrelo i treba vašu čvrstu ruku, da ne bi bilo onako kako oni žele. Za to su još jednostavno premali.

Ljubav prema djetetu mora biti jednako čvrsta kao što će biti čvrsta vaša ruka, dok ćete dijete voditi kroz život vašom zrelošću, da bi i oni mogli postati takvi.

Puno puta već rečeno, pa ponavljamo: 3 najveće greške koje ne biste smjeli činiti svom djetetu. Za njihovo dobro. 


1. Niste dosljedni u svojim pravilima

Ne može danas biti dozvoljeno nešto što im sutra branite. Sjetite se, djeca nisu dovoljno zrela za zaključke pa ih svojom nedosljednošću ne nagrađujete već zbunjujete, a zbunjeno dijete teško da će moći shvatiti pravila koja im postavljate.

2. Previše naređujete

Djeca nisu vojnici koji reagiraju na naredbe. Djeca su nježne duše koje će na suradnju najprije potaknuti opuštena atmosfera i vaš nježan glas.

3. Previše ne, premalo da


Nije svaki dječji zahtjev nerazuman, pa radije svaki od njih dobro odvagnite prije nego autoritativno kažete "ne". Sjetite se, djeca jako dobro reagiraju na pozitivan poticaj pa će od vas, kad im počnete uslišavati razumne želje, sve više tražiti upravo to, a sve manje izvolijevati ono što im zabranjujete.

Uz vašu dosljednost, strpljenje i nježnost, dijete će puno prije naučiti upravo ono što ih želite podučiti dobrim odgojem. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.